NOVI PAZAR – Danas je 28.novembar, Dan oslobođenja Novog Pazara u Drugom svetskom ratu. Ovaj datum se, do pre desetak godina obeležavao i kao Dan grada, a od više važnih institucija, ime 28.novembra i dalje nosi jedna od glavnih gradskih ulica u pešačkoj zoni. 75. godišnjicu od oslobođenja grada, polaganjem venaca i cveća na spomen obeležja palim borcima, obeležili su predstavnici Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR-a), predstavnici Gradske uprave, Policije i Vojske Srbije.

Na Dan oslobođenja Novog Pazara, predstavnici SUBNOR-a su se i ove godine okupili kako bi odali počast poginulim borcima, koji su na današnji dan, 1944.godine oslobodili Novi Pazar od okupatora. U ime Gradske uprave pozdravili su ih načelnik Gradske uprave Almir Leković i član kabineta Samir Lekić. Predstavnici Saveza boraca Novog Pazara su se potom uputili prema Gradskom parku kako bi položili cveće i vence na spomen obeležja palim borcima.

”Svi borci pali za slobodu ostavil su nam obavezu da čuvamo slobodu i bratstvo i jedinstvo kao osnovne tekovine naše revolucije, za koju je palo preko 1.700.000 žrtava, koji su ugradili svoje živote u temelje slobode. U borbi za slobodu vidan doprinos dao je i naš kraj, jer je 119 boraca položilo svoje živote, što svedoči 39 spomenika na području našeg grada”, rekao je predsednik Saveza boraca Novog Pazara Hafiz Zenunović.

28.novembar se, ne tako davno slavio i kao Dan grada. Danas međutim, i neki stariji Novopazarici ovaj datum mešaju sa 29.novembrom, Danom Republike, a oni najmlađi čak i ne znaju za ovaj dan.

Sa spomen obeležja narodnih heroja Deda Šehovića i Simeuna Karamarkovića na ulazu u park su, podsećamo, pre više od deset godina ukradene biste. Počinioci do dan danas nisu otkriveni.


rtvnp