ROŽAJE – Peti festival sevdaha „Rožajski akšamluk“ održan je 2. novembra 2018. godine, u prepunoj Koncertnoj dvorani Centra za kulturu. Publici su se predstavili: Ferid Avdić, Rustem Muratović, Zoran Kalezić, Adis Murić, Nihada Kapetanović, Beki Bekić i drugi.

Ovaj svojevrsni festival sevdaha u Rožajama se tradicionalno održava svake godine u novembru. Na njemu nastupaju poznati interpretatori ljubavne pesme – Sevdalinke i karasevdalinke. Rožajski akšamluk je i smotra, ne samo izvođača, već i ljubitelja sevdaha koji potiče iz jezičkog laboratorija, kako reče, nadahnuto, pesnik, „ starih alhemičara i označava kako se u alhemiji duše stvara melanholija i duboki ljubavni bol“.

O tome svedoči sevdalinka, a to su na najbolji načn pokazali izvođači petog festival „Rožajski akšamluk“.

Vokalne soliste pratio je orkestar „Teferidž“, pod dirigentskom palicom direktora Festivala, Sulejmana Beće Kujevića.

Poznati vokalni solista, Zoran Kalezić nije krio zadovoljstvo što je nastupio na ovom festivalu. U razgovoru za RTR izneo je niz komplimenata ne samo za organizatore već je pohvalio ukupan napor zajednice da sačuva tradiciju sevdalinke u Rožajama i Crnoj Gori. Sličnog mišljenja su i drugi pevači a mi smo za Portal RTR-a izdvojili poruku Raše Pavlovića da se vraćamo pravim vrednostima u muzici i da je ovaj festival najbolji dokaz da je sevdalinka neprolazna i da njene vrijednosti nemože potrijeti tzv ,, turbofolk,, muzika.

Realizaciju „Rožajskog akšamluka“ pomogli su: Bošnjačko nacionalno vijeće, RTR, RTCG, RTNP, PAM, Monteput i LTO.

Na kraju programa direktor Festivala, Sulejman Beća Kujević uručio je učesnicima zahvalnice, a zajedničkom pesmom zatvoreno je ovogodišnje druženje, „ Rožajski akšamluk“.


radiorozaje.me