BEOGRAD – Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da (lider SDA Sandžaka i nosilac liste “Samoopredeljenje”) Sulejman Ugljanin otvoreno zagovara separatizam i da bi državni organi trebalo da reaguju.

“Sulejman Ugljanin je već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja i tokom izbora za nacionalni savet Bošnjaka najotvorenije zagovara separatizam. Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava”, naveo je Dragaš u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao “otvoreni separatista”, što je, kaže, teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost.

“Izbori za bošnjački nacionalni savet samo su kulminacija antidržavnog delovanja Ugljanina, jer on već duže optužuje Srbiju za ”aparthejd” i traži državnu samostalnost za Sandžak, pri čemu kao uzore demokratije vidi ni manje ni više nego vlast u Prištini i njene kriminalizovane lidere”, naveo je Dragaš.

Kako kaže, o kakvom je čoveku reč “najbolje govori činjenica da je Ugljanin čak dva mandata proveo kao član Vlade države čiji je Ustav poštovao, a koju sada optužuje za gaženje manjinskih prava i traži otcepljenje”.

“Sve to u momentu kada je na pomolu istorijsko, kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, zahvaljujući odgovornoj i upornoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, naveo je Dragaš.

On smatra da je cilj Ugljaninove “podle politike” da iskoristi ovaj “kapitalno važan istorijski momenat” u kojem se nalazi Srbija da “ostvari neostvarivo, odnosno nekakvo osamostaljenje Sandžaka”.

“Pretnja kojom maše Ugljanin nije nimalo bezazlena i zato zahteva brzu i odlučnu reakciju države, zasnovanu na Ustavu i zakonima, pri čemu ne može biti govora ni o kakvom narušavanju manjinskih prava, već isključivo o zaštiti temeljnih ustavnih principa”, zaključio je Dragaš.


Tanjug