U Srbiji su u 7 časova počeli izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić rekla je za Tanjug da 18 nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Te četiri elektorske skupštine biće održane u Beogradu od 12 sati. Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice – minimalan je 15, a maksimalan 35.

“Nacionalne manjine do 10.000 ljudi biraju 15 članova Saveta, do 20.000 – 19, do 50.000 – 23, a ukoliko ih je između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta” rekla je Antić.

Ona je navela da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Antić je podsetila da prestavnici poljske i ruske zajednice do sada nisu imali formirane savete.

Najviše listi – sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci po četiri, Aškalije, Egipcjani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina jutros u 7.00 sati otvoreno svih 926 biračkih mesta u 130 gradova i opština i istakao da očekuje dobar odziv građana.

Ružić je za RTS rekao da su ovi izbori praznik demokratije za nacionalne manjine i da 512 000 upisanih birača ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik, tradiciju…

On je napomenuo da se na neposrednim izborima bira 18 nacionalnih saveta, dok četiri nacionalne manjine svoje savete bira putem elektorskih skupština i ti rezultati će biti poznati već danas.

Za neposredne izbore Republička izborna komisija ima rok do 8. novembra u 20 časova da proglasi rezultate.

“Očekujem fer i korektnu atmosferu”, rekao je Ružić i napomenuo da je sve učinjeno da se ispoštuje procedura i građani u što većem broju izađu.