BEOGRAD – Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se Albancima sa Kosova i Metohije.

“Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, neće vam to doneti na tacni”, dodao je predsednik u obraćanju javnosti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je rekao, vlasti u Prištini sve vreme podižu očekivanja svog naroda, a nisu im rekli da resenja moraju da budu bolna, kao i da o svemu moraju da se dogovore s Beogradom, kazao je Vučić komentarišući ponašanje prištinskih privremenih vlasti u vezi s dijalogom koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Podsetivši na rezultate glasanja prilikom odluke o članstvu Kosova u Interpolu, Vučić je ocenio da se promenila slika sveta, ali je kazao i da mi zbog toga ne likujemo i ne želimo to da tadimo.

“Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet”, porucio je Vučić i dodao da zbog toga nećemo prihvatiti najnovije mere Prištine.

“I jos jednom molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija.

Molim vas, povucite ove odluke”, porucio je i dodao da smo se objektivno uplasili za naš narod, jer u pitanju je jedna od najtežih situacija za nas narod u poslednjih 15 godina.

“Molim vas, ”otreznite” se i razumite da nam je potreban mir. Razumite da za ni za šta na svetu eskalacija sukoba nije potrebna ni albanskom ni srpskom narodu”, rekao je Vucić, te dodao: “Kao što mi poštujemo Albance, morate da razumete da i vi treba da poštujete Srbe kao narod”.

“Kao što mi poštujemo činjenicu da vi smatrate da je Kosovo nezavisna država, mi smo protiv toga, ali razumemo to. Vi razumite da mi ne smatramo Kosovo nezavisnom državom i da samo kompromisom možemo da dođemo do rešenja”, porucio je i ponovio da bez Srbije nema resenja ni za Albance na Kosovu.

Kao što, dodao je, i Srbi moraju da razumeju činjenice da nije sve naše i da ne možemo da imamo sve što bismo želeli, već da moramo da postignemo dogovor i kompromis.

“Molim ih da to razumeju, jer sve drugo nas vodi u potpunu katastrofu”, porucio je Vučić.