BEOGRAD – Taksa za javni servis u naredne dve godine koštaće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150, a većim delom RTS i RTV će se i dalje finansirati iz budžeta Republike Srbije.

To se navodi u predlogu izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas iz Vlade Srbije stigao u skupštinsku proceduru.

Taksa za javni servis i ubuduće će se naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.
Podsetimo, Vlada Srbije je ukinula privremeno pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima ponovo uvela pretplata, ali pod nazivom „taksa“.

Međutim, odlučeno je da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi svega 150 dinara, koliko su građani plaćali prethodne tri godine godine.

Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo finansiranje javnih servisa vrati na isključivo putem taksi.

Vlada Srbije ipak je odlučila da se ovakav kombinovani model finansiranja RTS i RTV nastavi do kraja 2020. godine s tim što se deo koji će izdvajati građani biti veći za 70 dinara, tačnije 220 dinara.