ZAGREB – Hrvatska policija razbila je petočlanu zločinačku grupu koja se tereti da je preko interneta iz SAD naručivala veće količine pištolja i delova oružja, a koje je pod lažnom deklaracijom stizalo u Hrvatsku na adresu navodnog organizatora lanca krijumčarca.

Splitska policija je u saradnji sa Uskokom, kriminalističkim istraživanjem obuhvatio četvoricu hrvatskih državljanina starosti od 34 do 63 godina i jednog holandskog državljanina (31), prenosi Hina.

Okrivljeni su se od početka 2018. do 21. novembra na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali radi sticanja velike imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i delova oružja iz SAD i njegove prodaje na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Kako se navodi, oružje je deklarisano kao auto delovi, motorcikli, igračke i slato na adresu prvooptuženog i na adresu izmišljene osobe na adresu njegovog radnog mesta u Omišu.

Prvooptuženi je podizao pakete, dok je drugooptuženi sklapao delove pištolja, a zatim prodavali drugim optuženima koji su ih dalje prodavali.

Od njih pet, trojica su uhapšena i predata pritvorskom nadzorniku, jedan je od ranije u zatvoru, a jedan nije dostupan pravosudnim organima.