NOVI PAZAR – Danas je i u Novom Pazaru u organizaciji Gradskog Udruženja borbe protiv dijabetesa obeležen 14. Novembar Svetski dan borbe protiv ove najrasprostranjenije bolesti savremenog doba. Sugradjani su mogli besplatno da provere nivo šećera u krvi i da izmere krvni pritisak.

Inicijativu za obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa pokrenule su Medjunarodna dijabetološka federacija i Svetska zdravstvena organizacija 1991. godine. Ovaj datum je izabran u čast rođendana Frederika Bentinga koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulina u oktobru 1921. godine.

Neki od motoa dosadašnjih obeležavanja ovog dana bili su: Insulin za život, Dijabetes problem svih uzrasta u svim državama, Troškovi dijabetesa, Dijabetes i način života u novom milenijumu, Dijabetes I kardiovaskularna oboljenja, Vaše oči i dijabetes, Dijabetes i gojaznost, Dijabetes kod dece i adolescenata itd.

Ovoj akciji u Novom Pazaru priključili su se i podržali je i rukometaši novopazarskog Superligaša Janko Gemaljević, Aleksa Milošević I Stefan Šaponjić. Odradili su potrebne preglede a rezultati su pokazali da su apsolutno zdravi. Znači pritisak normalan a koncentracija šećera u krvi u savršenoj meri.

Zahvaljujući se medicinskom osoblju i organizatorima obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa rukometaši nisu propustili priliku da ih pozovu na veliki derbi koji igraju subotu pred domaćom publikom.

Meč u kojem se sastaju RK Novi Pazar i do sada neporažena ekipa u sedam prvenstvenih kola Dinamo iz Pančeva koji je ujedno i lider na tabeli igraće se u subotu u sportskoj dvorani “Pendik” sa početkom od 16.30 časova.


Sportski savez Novi Pazar