MOSKVA – Rusija je danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalna straža u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

Rusija je blokirala moreuz Kerč u nedelju i zaplenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač za koje je navela da je nezakonito ušao u ruke teritorijalne vode.

Rojtersov svedok sa lica mesta javlja da se brodovi nalaze u luci Kerč i da na njima nema tragova oštećenja i da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

Ruska Federalna služba bezbednosti sinoć je potvrdila da su njeni brodovi granične patrole zaplenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, naveo je FSB. Rojters je izvestio da oni nisu životno ugroženi.

FSB je, kako je navedeno, delovao zato što ukrajinski brodovi ilegalno ušli u teritorijalne vode Rusije, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Ruska bezbednosna služba je prethodno navela da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.


Foto:Tanjug-AP