NOVI PAZAR – Izborna lista Samoopredeljenje Sulejmama Ugljanina kritikovala je danas srpske medije koji su, smatra Ugljanin, neosnovano i zlonamerno napali tu listu i njenog nosioca na izborima za Bošnjačko nacionalno veće, koji su održani 4 . novembra.

U saopštenju za medije Samoopredeljenje poručuje da u potpunosti stoji iza onog što je izjavio Ugljanin ukazujući na “jednu opasnu pojavu u Srbiji”, a istovremeno zamera srpskim medijima što tu izjavu nisu u celini preneli.

Reč je o “paralelnim strukturama sudstva, tužilaštva, policije, vojske i službi bezbednosti u Republici Srbiji koje su, od 90-te do danas odgovorne za zločin genocida i druge zločine na prostoru bivše SFRJ”, a što u Samoopredeljenju kažu da je objašnjenje za termin “srpska država Srbija”, koji koriste.

“Te strukture i danas su prisutne u sistemu Republike Srbije i u mnogome kreiraju današnju diskriminatorsku politiku prema Bošnjacima i Sandžaku i predstavljaju realnu opasnost za Bošnjake”, navodi se u saopšetnju Samoopredeljenja.

Oni poručuju da je interes Bošnjaka Sandžaka da “srpska država Srbija iščezne, a da kroz ustavne reforme učestvujemo u izgradnji Republike Srbije, države svih njenih građana, zasnovane na vladavini prava u kojoj će Bošnjaci biti konstitutivan narod, a Sandžak autonomna pokrajina”.

Posebno se naglašava da je Samoopredeljenje na ove izbore izašlo po manjinskom izbornom zakonu i Zakonu o izboru narodnih poslanika čime je, kako navode, potvrdilo legalistički pristup u rešavanju “bošnjačkog pitanja”.