BEOGRAD – Poslanik SDPS-a Muamer Bačevac zahtevao je danas od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da u narednih nekoliko dana sazove sednicu Administartivnog odbora kako bi lideru SRS Vojislavu Šešelju bio oduzet mandat, a Gojkovićeva mu je poručila da ne prihvata ultimatume.

Bačevac je u delu sednice u kojoj se postavljaju poslanička pitanja rekao da je prošlu nedelje obeležilo to da je Šešelj radio kampanju za “brata blizanca” Muamera Zukorlića, optuživši pri tom lidera radikala da je doprineo radikalizaciji u Sandžaku i da je glavni krivac za, kako kaže, duhovni pad Srbije i fašizaciju društva.

On je zamolio ministra policije Nebojšu Stefanovića da se ispitaju indicije i medijski navodi u kojima se kaže da je Šešelj uzeo 50.000 evra za lobiranje za jednu političku opciju.

Bačevac je rekao da mu je žao što se SRS u kojoj je, kaže, bilo časnih ljudi, sada svela na “prćiju Vojislava Šešelja koji je koristi za lično bogaćenje”.

Poslanik SDPS zatražio je potom od Gojkovićeve da sazove sednicu Administrativnog odbora na kojoj bi se Šešelju, koji je, kako ističe, osuđen kao ratni zločinac, oduzme mandat.

“Dajem vam rok od nekoliko dana da je sazovete, a onda ćemo svim snagama i ličnim vezama da izvršimo pritisak da osoba koja je osuđena ne sedi u parlamentu”, rekao je Bačevac.

Gojkovićeva mu je odgovorila da ultimatum ne prima i poručila mu da njih može da ispostavlja nekom drugom, ali ne i predsedniku Skupštine Srbije, navodeći da to nije demokratski manir.

Podsetila ga je i da su bili na istoj poslaničkoj listi (SNS i SDPS).

“Ultimatume postavljajte nekom drugom. Valjda ste svoje recitataciju izgovorili, ali bih vas zamolila da slušate…Mene ste uvredili, uvredili ste poslanike i Srbiju rekavši da smo mi društvo koje je zahvatila fašizacija. Niste postavili pitanje sem sto se pretili, meni, skupštini, pa i Srbiji”, rekla je predsednica parlamenta.

Navela je da, pored “živog predsednika administrativnog odbora” (Aleksandra Martinovića), ona neće zakazivati nikakve sednice, pogotovo ne pod ultimatumom.

“A na vama je da pokrenete te veze i da ucenite Narodnu skupštinu. Očekivala sam da se kada već govorite o fašizaciji jasno odredite od Sulejmana Ugljanina, vašeg koalicionog partnera i da raskinete koaliciju sa njim na lokalnom nivou”, rekla je Gojković.

“Ako vi dajete meni ultimatum, evo ja dajem vama”, poručila je Gojković.

Ona je rekla da, “kako je fudbaler (Nemanja) Matić odbio da nosi cvet u Velikoj Britaniji”, tako ona odbija da je neko ucenjuje.

Iz poslaničkih klupa se čulo i dobacivanje Vojislava Šešelja koji je rekao: Tako je, Majo!

Šešelj je prethodno rekao da iz nastupa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića može da zaključi da nema dobar kontakt sa direktorom policije Vladimirom Rebićem, jer, kako kaže, cela policija zna za kriminalne radnje Rasima Ljajića.

“Samo tako mogu da objasnim njegovo neznanje”, rekao je Šešelj.

Lider radikala je naveo i da je Ljajić sklopio predizbornu koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom i da ima dve stranke SDP i SDPS koje su, kako kaže, često u raskoraku.