BEOGRAD- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da postoji namera da se članice Interpola zbune u vezi sa načinom glasanja o prijemu Kosova u članstvo te policijske organizacije.

Stefanović je u Dubaiju, uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini Interpola o zahtevu Prištine, ocenio da se nastavlja politizacija te institucije “ne samo od strane zemalja koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova, već i od Generalnog sekretarijata te policijske organizacije”.

“Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dodje do glasanja u kome tzv. ‘Kosovo’ ne dobije potrebnu većinu za prijem, da će se odrediti pauza, a da se nakon pauze ide na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilima koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno će svi pokušaji biti uloženi da se u pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude u prvom glasanju”, rekao je Stefanović a preneo MUP.

Navodeći da je očigledno da se politizacija tog procesa nastavlja na način “da se stvara sumnja da li ćemo sutra imati optužnice o kojima će se politički odlučivati, ko će biti optužen i da li će biti procesuiran”, ministar je ocenio da je takvo postupanje “nedopustivo za Interpol i čitav policijski sistem”.

“Srbija nastavlja sa snažnim delovanjem i zajedno sa svojim partnerima do poslednjeg trenutka uradićemo sve što je moguće da sačuvamo integritet Interpola, medjunarodno pravo i da zaštitimo, naravno, svoju zemlju. Naš zadatak je da pokažemo da postoji dovoljno zemalja sa integritetom, sa dovoljno čvrstine da se odupru svim pritiscima zapadnih država i da pokažu da poštovanje policijskog kodeksa i integriteta više cene od bilo kakve političke moći i pritiska”, kazao je Stefanović.

(Beta)