DUBAI – Odbijanje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Interpol je veliki uspeh i ogroman rezultat naše zemlje, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je u telefonskom ukjučenju za RTS iz Dubaija rekao da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

Ministr je zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministru spoljnih poslova, koji su se lavovski borili da zaštite integritet i naše zemlje i Interpola.

Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih meseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

Ovo je bio veliki ispit za Interpol, rekao je Stefanović i dodao da misli da bi se prijemom Kosova ta organizacija politizovala, prestala bi da bude polcijski važna, već bi postala političko telo.

A to smo, kazao je, svi hteli da izbegnemo.

“I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokusasavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas”, rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

Stefanović se još jednom zahvalio svim građanima Srbije na podršci srpskog tima, svi su, kazao je, to mogli da osete tamo u Dubaiju.

Ministar je kazao da zahvaljujući tome predstavnici Srbije mogu podignute glave da idu hodnicima Interpola.