BEOGRAD – Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija napraviće koncertnu tehno žurku 23. novembra u Kolarčevoj zadužbini.

Centralno delo na programu je kompozicija “Ludnice” Tomasa Adeza, koja će publiku odvesti u atmosferu mračnog tehno kluba.

Uvod u najavljenu žurku biće Mocartova “Mala noćna muzika”, a potom nastup Sergeja Krilova, jednog od najboljih violinista sveta.

“Ludnice” savremenog britanskog autora Tomasa Adeza dočaraće život u megalopolisima i tehno žurke u velikim klubovima, sa svim porocima koji ih prate.

“Na samom koncertu govoriću o ”Ludnicama” i uoči svakog stava objasniću kroz konkretne primere šta je kompozitor želeo muzikom da kaže. Kao šef-dirigent ovog odličnog orkestra, smatram da je veoma važno da ne izvodimo samo muziku iz prošlosti. Bar jednom godišnje želim publiku da odvedem na uzbudljivo putovanje kroz fantastične primere iz savremene muzike, a verujem da će se ovo delo izvoditi i za sto godina”, rekao je Gabrijel Felc.

Tehno stav ove kompozicije – “Ecstasio” biće poslastica i za ljubitelje TV serija koji će ga prepoznati iz popularnog “Mocarta u džungli”.

Dok je radio na orkestraciji ovog stava, kompozitor je doživeo napad panike, uz simptome slične onima koje izaziva upotreba ekstazija, misleći da preživljava srčani udar.

U izvođenju ove neobične kompozicije, perkusionisti Beogradske filharmonije će pogotovo imati puno posla – pored uobičajenih udaraljki, oni će svirati na kravljim zvonima, konzervama, lavorima, loncima, a koristiće noževe i viljuške.

U neobičnoj kombinaciji sa “Ludnicama”, najpopularnija Mocartova kompozicija “Mala noćna muzika” i Drugi koncert za violinu i orkestar Prokofjeva sa maestralnim virtuozom Sergejom Krilovim, pozivaju slušaoce na istraživanje mračne strane filharmonijskog ciklusa “Mrakobes”.


Foto:Pixabay