PRIŠTINA – U Peći će se sutra održati zajednička sednica albanske i kosovske Vlade, preneo je sajt RTK na albanskom jeziku.

Sednica će početi u 10:15 sati pre podne, a kako se navodi, na njoj će se razgovarati o carinama i o romingu.

Objavljena je i agenda sednice prema kojoj će zvaničan deo sastanka početi u 10:30 dok je zajednička konferencija za novinare premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja i premijera Albanije Edi rame zakazana u 12:30.

Potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj ranije je najavio da će se razgovarati o brojnim temama, kao i da će biti potpisani neki sporazumi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se na toj sednici razmatrati uklanjanje međusobnih ekonomskih barijera.

“To je vrhunac licemerja, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, već i i onih koji to dozvoljavaju”, rekao je Vučić, u kontekstu činjenice da Priština i Tirana razgovaraju o uklanjanju ekonomskih barijera u trenutku u kome je Priština dupliranjem taksi na proizvode iz Srbije upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini.

Takođe Tirana je pre neki dan, bar formalno na rečima ocenila da uvođenje duplih taksi nije dobar potez Prištine.

Sutrašnja sednica, i to u Peći, svakako je izraz bliskosti politike Tirane i Prištine.

Letos je iz Tirane lansirana ideja o otvaranju granica i uzmeđu Albanije i južne srpske Pokrajine.

“Želimo da otvorimo granice izmedu Albanije i Kosova. Od prvog januara pocinje sloboda kretanja izmedu Albanije i Kosova”, rekao je albanski ministar za dijasporu Pandeli Majko u avgustu ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here