NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar otpočeo je realizaciju projekta koji finansira EU, pod nazivom „Za bolji život interno rasenjenih lica i povratnika po readmisiji“. U toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javnog poziva.

„Projekat EU vredan je 359 000 eura. Gradićemo deset kuća za korisnike koji ispune uslove konkursa, podelićemo deset paketa građevinskog mateijala i deset grantova za ekonomsko osnaživanje. Kuće će biti izgrađene za one koji konkurišu a vlasnici su uknjižene parcele“, rekao je član Gradskog veća Fevzija Murić.

Prema njegovim rečima, po prvi put će se u realizaciju nekog projekta uključiti povratnici po Sporazumu o readmisiji. On je istakao da grad Novi Pazar na jačanju tri osetljive kategorije stanovništva – Roma, interno raseljenih lica i povratnika radi kroz više aspekata: ekonomsko osnaživanje, stambeno zbrinjavanje i postupak legalizacije kod onih koji u vlasništu već imaju objekat u izgradnji.

Javni poziv za projekat „Za bolji život interno rasenjenih lica i povratnika po readmisiji“ biće raspisan u decembru, a uslove definiše Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, svojim pravilnikom.