BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) odreklo se 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu grada Beograda iz protesta što su najviše novca dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije.UNS je novac dobio za projekat “Beogradski kolekcionari – umetnost između privatnog i javnog”.

Udruženje je u saopštenju podsetilo da su značajna sredstva na beogradskom konkursu dobili mediji poput Alo-a, Informera i Srpskog telegrafa, koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije.

Takodje, od ukupno raspodeljenih 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa ovim medijem dobile oko 20 miliona.

UNS je juče protestovao što grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake.

UNS je tražio od grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovodjenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.


Beta