PODGORICA – Poslanici crnogorske Skupštine usvojili su danas izmene Zakona o eksproprijaciji kojima je predviđeno da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu i ući u njen posed uz isplatu naknade za koju Vladina komisija odredi da je pravična.Stranci je dozvoljena žalba, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja.

Predložene izmene Zakona Skupštini su predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić.

Šćepanović je ranije u parlamentu kazala da su razlozi donošenja izmena zakona nedostaci koji su uočeni u dosadašnjoj primeni Zakona o eksproprijaciji, a koji se prevashodno odnose na neopravdano dugo trajanje postupka.

Zakonom nije predviđeno da se nekretnina može oduzeti zbog izgradnje hotela i vila, odnosno investicija većih od dva miliona eura, kako je to bilo previdjeno izmenama iz 2015. koje nisu dobile podršku.

Kako je Šćepanović rekla, visina pravične naknade ne može biti manja od tržišne vrednosti nepokretnosti.

Gradjani će se moći žaliti tek nakon pravosnažnosti rešenja i to samo na visinu nadoknade, ali ne i na odluku o eksproprijaciji.

Opozicija je oštro kritikovala ova rešenja navodeći da će država oduzmati zemlju kako bi se omogućilo investitorima da grade hidroelektrane, ali i infrastrukturu za velike projekte na obali od Buljarice do Valdanosa.


Beta