NOVI PAZAR – Nosilac liste “Vakat je” Sait Kačapor rekao je danas da ta lista neće odstupiti od 10 principa koje su objavili za formiranje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). On je novopazarskom radiju “Sto plus” rekao da ti principi čine program predstavljen tokom predizborne kampanje.

“Sve ono što smo govorili u kampanji mi smo sada kroz ovih 10 principa i ponudili. Ukoliko neko želi da stupi u razgovor s nama da formiramo BNV, to su principi ispod kojih mi nećemo ići”, rekao je Kačapor.

U principe te liste, koja je na izborima 4. novembra dobila osam većnika, spadaju: depolitizacija BNV-a, depolitizacija Islamske zajednice i pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma na kojem će se vernici izjasniti o objedinjavanju Islamske zajednice i o izboru njenih rukovodioca.

Ta lista traži i delovanje u skladu sa ustavno-pravnim okvirima kojim se regulišu manjinska pitanja, kao i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Medju principima su i zaštita bošnjačkog kulturno-istorijskog nasledja, povećanje transparentnosti rada BNV-a, formiranje odbora za saradnju sa organima Srbije, civilnim društvom i dijasporom, angažovanje najkompetentnijih ljudi, bez obzira na njihovu pripadnost po bilo kom osnovu, kao i opredeljenost za toleranciju, multikulturalizam i zajednički život svih gradjana Srbije.

Kačapor očekuje narednih dana razgovore o formiranju novog saziva BNV.

“Mi smo sa listom ‘Samoopredeljenje’ potpisali sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji, koji je poštovan, a ukoliko njima odgovaraju naši principi možemo zajedno formirati većinu u novom sazivu BNV”, rekao je Kačapor.

Ta lista ne isključuje mogućnost razgovora sa listom “Matica bošnjačka”, ali nakon što oni budu ogradili od njihovih izjava na račun ljudi i stranke Rasima Ljajića.

“Tek tada bi mogli sa njima da razgovaramo, jer mi smo na početku formiranja ove liste rekli da su naši principi i namera da damo doprinos pomirenju Bošnjaka. Dakle, ukoliko oni budu promenili stav, možemo razgovarati, jer mi ne želimo da budemo ni sa kim u svadji”, rekao je Kačapor.

Lista “Samoopredeljenje” osvojila je 14 mandata u BNV, a jednog većnika manje lista “Matica bošnjačka”.

Sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.


Beta