NOVI PAZAR – Lista “Vakat je, prof. dr. Sait Kačapor” istakla je danas da će se u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) baviti pitanjima koja su propisan Zakonom i da će isti pristup tražiti i od koalicionih partnera, jer žele potpunu depolitizaciju rada BNV.

“Čvrsto smo opredijeljeni da se Bošnjačko nacionalno veće, u narednom mandatu, bavi pitanjima koja su propisan Zakonom o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. To su oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma”, navedeno je u saopštenju.

Od koalicionih partnera tražićemo isti pristup, čime želimo potpuno depolitizirati rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izdići ga iznad politike, a staviti ga u službu Bošnjaka koji žive u Srbiji, pa time i Republici Srbiji kao našoj domovini, naglašava Lista “Vakat je, prof. dr. Sait Kačapor”.

Kaže se da je ta lista u svojoj Platformi, a zatim i u Programu za koji će se zalagati u radu BNV u novom sazivu, u kojem će participirati, pošla od Ustava Srbije i zakonskog okvira iskazanog u Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ova lista, kaže se u saopštenju, sastavljena od intelektualaca različitih profila, koji su legalisti po svom opredeljenju u punom značenju poštovanja Ustava i zakona i usmereni na razvoj Srbije i svih naroda i narodnosti koji u njoj žive u pravcu izgrađivanja evropskih kulturnih vrijednosti, kojima realno pripadaju, i u predizbornoj kampanji iskazivala je punu odanost zemlji u kojoj žive i vrednostima za koju se bori njeno političko rukovodstvo u smislu vladavine prava, izgradnje mira i slobode i unapređivanja svih oblasti koje su uslov za pridruživanje evropskoj zajednici naroda.

U izbornoj kampanji, ističe se, osvojili smo mandate kroz koje ćemo takve vrijednosti sprovoditi u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Lista “Vakat je” navodi da će za svaku od ovih oblasti izgrađivati posebne programe i operativne planove realizacije i raditi krajnje transparentno.

Napominju da će omogućiti da svako ko je zainteresovan, od sredstava javnog informisanja i vlasti, kako u lokalnoj sredini, tako i na nivou Srbije i međunarodne javnosti, a posebno bošnjački narod koji živi u Srbiji, može izvršiti uvid u sve pojedinosti njihovog rada.