Beograd – U Beogradu je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koji se održava povodom odluke Prištine da uvede 100 odsto taksi na robu iz centralne Srbije.

Sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, kao i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Predsednik je sinoć, komentarišući odluku Prištine, rekao da ta odluka nema veze sa ekonomijom, već da su to političke i politikantske mere.

Podsetio je da je to jedna od najdrastičnijih mera, koja je razorna po odnose u regionu.

Vučić je poručio da će se Srbija boriti i zaštiti svoj narod na KiM i zamolio Prištinu da povuku odluku i razgovaraju sa Beogradom, kako bi se postigao dogovor i kompromis.

“Nećemo uzvraćati bilo kakvim kontra merama, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner u regionu, ali i u Evropi i svetu. Nećemo zaustavljati kamione, već želimo da postignemo razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja”, kazao je Vučić obraćajući se sinoć nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je jutros da će zatražiti od predsednika Vučića na današnjem sastanku da obavesti međunarodnu zajednicu o najnovijem problemu.

Najavio je i da će preneti predsedniku zabrinutost, bes i ogorčenje građana, zbog plana koje Priština sprovodi, a za koje je, kaže, Priština dobila zeleno svetlo iz određenih međunarodnih krugova.

“Od predsednika ćemo tražiti da iskoristi uvećani ugled koji sada Srbija ima da upozna međunarodnu zajednicu sa čim se Srbi suočavaju kako sutra ne bi bilo zašto se dešava to što se dešava na terenu, a to je iznuđen potez”, rekao je Simić.