SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili generala Ramiza Drekovića, bivšeg komandanta Petog i Četvrtog korpusa Armije BiH, koji je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim stanovništvom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako prenosi klix.ba, Dreković se tereti da je u proleće 1995. godine izdao direktnu, strogo poverljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje mesta Kalinovik, naseljenog Srbima.

Tužilaštvo je saopštilo da su “policijski službenici na području Sarajeva lišili slobode osumnjičenog Ramiza Drekovica, rođenog 10. maja 1956. godine u Tutinu, Srbija”.

“Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odseka za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Nakon što bude priveden nadležnom tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se.

Uhapšen je u svom stanu u Alipašinoj ulici i trenutno se nalazi u prostorijama SIPA-e, a u toku dana ce biti predat Tužilaštvu BiH.

Informacije o hapšenju Drekovića potvrdili su advokati Mirsad Crnovršanin i Kadrija Kolić.