NOVI PAZAR – Na ovogodišnjem dvadeset osmom po redu Krosu RTS- a, Novi Pazar je osvojio sedam zlatnih medalja u mlađim kategorijama.

U seniorskoj konkurenciji, neprikosnoveni Elzan Bibić je nosliac Velike nagrade Radio Beograda, Zlatnog znamenja i povelje “Dobrila Dobrić”, dok je status apsolutnog pobednika u ženskoj konkurenciji pripao fantastičnoj Teodori Simović.

Učesnike i organizatore Krosa RTS tradicionalno je ugostio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koji je dobitnik povelje u kategoriji posebne podrške ovom takmičenju.

„Nadam se da ćemo u budućnosti biti i domaćini samog takmičenja. Stevan Kovačević je dugogodišnji prijatelj našeg grada i neko ko promoviše Novi Pazar svuda na najbojli način. Na rezultate naših atletičara kojima su danas uručena priznanja smo ponosni, jer su na sjajan način doprineli okončanju najuspešnije godine novopazarskog sporta u njegovoj istoriji. Njihovi rezultati na Krosu RTS-a kruna su Atletkog kluba u 2018. godini ali i ovdašnjeg sporta uopšte“, rekao je na dodeli priznanja gradonačelnik Nihat Biševac.

Prvi čovek Novog Pazara istakao je da članovi AK nisu ponos samo svog grada već i čitave Srbije, Balkana ali i atletskog sveta.

„Pokazali su da naše dugogodišnje ulaganje u sportsku infrastrukturu ima smisla i daje rezultate. Atletski klub je rasadnik šampiona i talenata na koje smo ponosni i čestitam svim atletičarima koji su ovogodišnji dobitnici priznanja Krosa RTS-a“, kazao je graodnačelnik Biševac.

Prijatelj Novog Pazara i tvorac Krosa RTS, Stevan Kovačević uvek je, ” na ogromno lično zadovoljstvo” rado viđen gost u gradu atlektike.

„Trener Rifat Zilkić je tvorac šampiona, rekordera i reprezentativaca. Poneo je povelju “Dobrila Dobrić” i Zlatno znamenje kao najuspešniji trener u istoriji ovog takmičenja. Verujem da su ostvareni rezultati stimulans za Novopazarce da nastave ovako i da dalje stvaraju velika imena domaće i svetske atletike, istakao je Stevan Kovačević, osnivač Krosa.

„Izuzetne čestitke zaslužuje i Grad Novi Pazar koji nesbično ulaže u atletiku i sport uopšte. Dobili ste atletski stadion a sada treba da dobijete i osvajača medalje na nekoj od najvećih evropskih i svetskih pozornica, a zašto da ne i na Olimpijskim igrama“, kazao je Kovačević.

Trener Rifat Zilkić skromno ističe da uprkos postignutim rezultatima nije očekivao laskavo priznanje.

„Iznenađen sam priznanjem iako su naši atletičari ove godine osvojili mnogo, mnogo medalja na Krosu RTS-a, koji u velikoj meri doprinosi stvaranju šampiona. Bez obzira gde se Kros održava mi tradicionalno nastupamo i imamo sa organizatorima izuzetnu saradnju“, rekao je Zilkić ovim povodom.

Elzan Bibić, momak koji ispisuje značajan deo istorije ne samo novopazarske već i međunarodne atletike ističe da je za njim sjajna sezona, ali da uspeh na Krosu RTS –a uvek ima posebnu draž.

„Zahvalnost najpre Stevici Kovačeviću na uručenom priznanju. Ovo takmičenje je za mene odskočna daska i odlična proba pred velika takmičenja poput prvenstva Evrope u krosu, jer je konkurencija bila izuzetno jaka“, rekao je Elzan Bibić, a njegova drugarica iz AK Novi Pazar, Teodora Simović s ponosom podseća da je svoje prve tamičarske korake u atletskom svetu napravila upravo kao učesnica Krosa RTS.

„Iako sam promenila disciplinu rezultat nije izostao, što mi je posebno drago. Nadam se da ću i sledeće godine biti deo ovog takmičenja, koje za mene ima poseban značaj i da ću, zašto da ne, kao i sada ostvariti zapažen rezultat“.

U okviru takmičenja realizovan je, na inicijativu atletskih talenata, i projekat „Obrazovni krug“, osmišljen sa idejom da se kroz korišćenje novih tehnologija uspostaviti sistem učenja i razmene iskustava između đaka iz Srbije i Francuske. Učenici osnovnih škola „Stefan Nemanja“ i „Halifa Bin Zajed al Nahjan“ dobitnici su plaketa Krosa RTS-a u okviru segmenta „Obrazovni krug“ za 2018. godinu.


Foto:S.Župljanin