BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je albanski premijer Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila CEFTA sporazum i da se navodno Priština na to žalila, ističući da je to političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine.

Brnabić je navela da se naivno uzdala u albanskog kolegu Edija Ramu da će pozvati Prištinu na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, sa 21.vekom, jer je ono što Priština radi politika 19.veka, te pozvala prištinske vlasti da konačno objasne pravi razlog zbog kojeg su uveli takse na srpske proizvode, jer su do sada izneli više izgovora.

Brnabić je, na konferenciji za novinare, rekla da smatra da neko ko je predsednik vlade mora odgovorno da deluje, a Rama je, prema njenim rečima, umesto da doprinese podizanju kvaliteta života građana u svojoj zemlji i regionu, izneo neistine sa ciljem spinovanja.

“Jedini cilj ove izjave premijera Rame je da se sada politički spinuje i okrivi Srbija za sve nerazumne odluke Prištine”, podvukla je premijerka.

“Moja prva misao kada sam videla ovo je bila da su u Prištini trebalo da se dogovore oko toga šta će da im bude objašnjenje za uvođenje takse od 10 pa 100 odsto, pre njihovog uvođenja, kako bi svima dali jedno te isto objašnjenje, a ne sada da menjanju objašnjenja svakih nedelju dana. Prvo je bilo da su takse uvedene kao odgovor što Srbija nije dozvolila valjda članstvo takozvane Republike Kosovo u Interpol. Svi su to čuli i Srbija i ostale zemlje u regionu, EU i međunarodna zajednica. Pošto to nije imalo naročitog smisla, onda su sada promenili pa su sada uveli takse, jer Srbija krši CEFTA sporazum”, kazala je ona.

Brnabić je poručila Prištini da razmisle o tome zbog čega su uveli takse, kako bi mi, kao ozbiljna država, mogli da odgovorimo na to.

“Je li to bilo zbog Interpola ili kršenja CEFTA sporazuma od strane Srbije”, naglasila je premijerka.

Brnabić je kazala da je neverovato što je Rama otišao korak dalje i izjavio da se Priština na kršenje sporazuma žalila, ali da nije bilo reakcija s druge strane.

“Kako se Priština i kada žalila. Pokažite tu žalbu. CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen. Postoji zvaničan formalni proces za žalbu”, ukazala je predsednica vlade.

Brnabić je podsetila da je Srbija 27.novembra poslala zvaničan zahtev CEFTA sekretarijatu za pokretanje mehanizma za rešavanje spora.

“Ako je Srbija kršila CEFTA sporazum, Priština se na to žalila, nije dobila nijednu reakciju s druge strane, ako se to desilo, pokažite zvaničnu žalbu. Ako nema ovakvog dokaza da se Priština žalila na kršenje CEFTA sporazuma, onda je Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu, ali pre svega partnere u EU, zato što kršenje CEFTA sporazuma pre svega znači kršenje S SP -a od strane Prištine”, rekla je premijerka.

“Ne samo da Srbija nikada nije prekršila CEFTA sporazum već Srbija u svakom trenutku kada je Priština pokušavala da promeni sporazum nije to automatsko odbijala, zbog regionalne saradnje”, naglasila je predsednica vlade.

U trenutku kada smo došli do toga da pregovaramo o Protokolu 6, navela je ona, Priština je tražila da ne bude potpisano kao UNMIK Kosovo, jer je UNMIK potpisnica, nego da oni to potpišu kao Kosovo, što je nama bilo neprihvatljivo, ali u cilju regionalne saradnje, stabinosti mi smo odlučili da ni ovde nemamo tvrd stav.

“Odlučili smo da budemo konstruktivna tolerantna strana i da se nađe rešenje sa kojem bi bila Priština zadovoljna, a zaštićen interes Srbije. Ja sam 5.novembra poslala pismo evropskom komesaru Johanesu Hanu u kome je navedneo šta Srbija predlaže kao kompromisno rešenje”, objasnila je ona.

Brnabić je kazala da je cilj bio da se nađe kompromis, a onda nam se na to vrati time što neko uvede taksu od 100 odsto na srpske proizvode, uz tvrdnju da kršimo CEFTA sporazuma.

“Želim da kažem da se makar u jednom slažem sa Ramom a to je deo njegove izjave gde priznaje da je povećanje takse nerealno”, dodala je ona.

Brnabić je ukazala da Priština duguje objašnjenje nama, ali i EU, kao i svima u UN, pre svega Savetu bezbednosti koji je dao mandat UNMK-u da potpiše CEFTA sporazum.

“Hoće li uslediti i neko treće objašnjenje. Nenormalno je da u 21. veku u Evropi palite keks samo zato što je srpski, ili mrzite mleko što je krava koja ga je dala srpska. To je nenormalno. Nenormalno je da u 21. veku Srbi na KiM nemaju grejanje, hranu i lekove pred Božić. Potpuno je nenormalno da u 21.veku u Evropi danas Srbi koji žive na KiM nemaju informisanje na sopstvenom jeziku. Danas je 14 dan kako je štampa na srpskom jeziku zabranjena na KiM”, podvukla je ona.

Brnabić je kazala da je u vezi zabrane srpske štampe na KiM pisala OEBS-u koji je to samo osudio.

“Mi pričamo o slobodi medija, a oni samo osuđuju što 14 dana nad jednim delom teritorije KIM zabranjena štampa na jednom jeziku”, rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da će Srbija nastaviti da se zalaže za mir, stabilnost, razum, da će dati sve od sebe, i ni na koji način neće doprinositi daljoj eskalaciji tenzija, daljim konfliktima.

Zbog toga nije želela sve izjave Rame da komentariše, kao i sve ono što se događalo poslednjih nedelja, jer, kako ističe, to ne bi bilo u interesu regionalne stabilnosti, niti bi pomoglo situaciji koju danas imamo, a koja u stvari govori o tome koliko je mir u regionu nestabilan.

“Koliko je krhko sve što smo radili nekoliko godina uz ogromnu pomoć Evropske komisije i pojedinačnih člnaica EU, pre svega Nemačke, koja je pokrenula Berlinski proces u kojem smo dosta uradili. Imamo potpuno drugačije vizije i to je ono što mene najviše plaši”, kazala je Bnabić.