Naslovna ISTAKNUTO Danas izbor za predsednika Mešihata IZuS

Danas izbor za predsednika Mešihata IZuS

NOVI PAZAR – Izbor predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) biće održan danas, 22. decembra u Novom Pazaru.

Za Glavnog muftiju i predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) u narednim mandatu od pet godina predložen je aktuelni predsednik Mešihata Mevlud ef. Dudić i direktor Škole Kur’ana Časnog i imam Altun alem džamije hafiz Irfan ef. Malić, potvrđeno je iz te ustanove.

Izborno telo čine: članovi Sabora, glavni imami, dekan i direktori obrazovnih ustanova, te profesori vjerskih predmeta na Fakultetu islamskih studija u Novom Pazari-u i u medresama.

Prema Ustavu iz 2007. godine izbore raspisuje Mešihat, koji ujedno utvrđuje datum i mesto održavanja izbora za Sabor IZ. To se po pravilu obavlja u roku od 60 dana od raspisivanja izbora. Član 84 propsiuje da izborima rukovodi Centralna izborna komisija koju imenuje Mešihat.

Odluka o izboru predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji donešene je krajem oktobra ove godine, a medžlisi i ustanove Islamske zajednice imali su pravo da do 7. decembra predlože kandidate za ovu funkciju.

Exit mobile version