Lider Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas izjavio je da će predsednik džave i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izgubiti vlast na izborima i mada, kako je rekao, “ne voli kladionice”, ne misli da je to daleko.

Đilas je u intervjuu za Nedeljnik najavio da će se za vreme novogodišnjih praznika više posvetiti osnivanju stranke, koja će automatski postati jedna od osnivača SZS.

“Kada smo pravili SZS partneri su mi rekli da nije prirodno da osnivači budu devet organizacija i Dragan Đilas kao pojedinac. Postignut je dogovor da za šest meseci formiram stranku koja će automatski postati jedan od osnivača SZS”, objasnio je Đilas.

On je rekao da će praviti nešto novo, da će verovatno sa nekim ljudima pokušati da se spoji u jednu stranku kako se ne bi rasipala energija.

“Moja opcija je levica. Zaista mislim da država mora da bude kontrolor u ekonomiji i da brine o svojim građanima”, rekao je Đilas i naveo da želi da ga pamte po tome što je omogućio nekim mladim ljudima da uđu u politiku.

Na pitanje o Borisu Tadiću, Saši Jankoviću i Milošu Jovanoviću, Đilas je rekao kako veruje da će neki od njih, “koji sa nama dele iste ideje ili su blizu naših 30 programskih tačaka, postati deo naše zajedničke priče”.

“U našem društvu dominiraju strah, agresija i mržnja. I to mora da prestane”, rekao je Đilas, koji smatra da je za to Vučić najkrivlji.

Vlast da prestane da deli građane na one koji su “za” i “protiv” Srbije

Đilas je pozvao vlast da prestane da deli građane “na one koji su ‘za’ i ‘protiv’ Srbije”, da “širi mržnju i laže narod”.

“Pobedili ste na izborima i 2012, odnosno mi smo izgubili. Danas kad vidim ko je sve bio u DS i gde su ti ljudi, moj odgovor je da je narod bolje video šta se dešavalo u Srbiji nego mi sami”, rekao je Đilas.

On je poručio građanima da pogledaju gde smo danas posle šest godina vlasti SNS.

“I ako im je bolje, neka opet glasaju za Vučića, ali ako nije…”, rekao je Đilas.

On je rekao da je stopa kriminala toliko narasla da je veliko pitanje ko danas upravlja Srbijom kao i da misli da je “trenutno mafija jača od države”.

Na pitanje o Kosovu, Đilas je rekao da misli da je podela pogrešna, kao i da je možda princip da nema promene granica rigidan, ali da na njemu postoji Evropa.

“Imamo dve mogućnosti: da nema promene granice ili pravo na samoopredeljenje, ali to pravo ne može samo da ima albanski narod. Svako rešenje mimo toga mora da bude problem”, naveo je Đilas.

Na pitanje koje je rešenje za Kosovo, on je rekao se mora izaći iz “patološke mržnje koja postoji izmedju dva naroda”.

“Moramo da radimo na pomirenju dva naroda, da ljudi mogu slobodno da se kreću, da postoji ekonomska i kulturna sarednja da izadjemo iz tog začaranog kruga”, naglasio je Đilas.

Izvor: N1, Beta, Nedeljnik