BEOGRAD/ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je počela izgradnja kopnenog dela gasovoda Turski tok na teritoriji te zemlje i da će projekat biti gotov do kraja 2019. godine.

“Pokrećemo izgradnju kopnenog dela Turskog toka na našoj teritoriji”, rekao je Erdogan, prenosi Tass.

Predstavljajući akcioni plan za drugih 100 dana novog kabineta posle prelaska na predsednički sistem vladavine, Erdogan je naveo da se završetak tog projekta očekuje do kraja 2019. godine.

U Istanbulu je 19. novembra održana ceremonija povodom završetka radova na morske deonice gasovoda, u prisustvu Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Turski tok, gasovod dužine oko 1.000 kilometara koji zajednički grade Rusija i Turska, dopremaće gas iz Rusije u Jugoistočnu Evropu. Krak ispod Crnog mora izašao je na tursku obalu, a sledi izgradnja kraka ka Bugarskoj.

Gasovod bi trebalo da prolazi kroz Bugarsku, Srbiju, Madjarsku i Slovačku. Ruska energetska kompanija Gasprom planira da 2020. godine počne isporuke za Bugarsku i Srbiju, 2021. godine za Madjarsku, a za Slovačku u drugoj polovini 2022. godine, što bi omogućilo da se od te godine izbegne isporuka ruskog gasa kroz Ukrajinu.


Beta /Foto:Tanjug-AP