RIM – Prošlonedeljno hapšenje šefa sicilijanske Koza nostre Setima Minea nanelo je težak udarac toj mafijaškoj organizaciji, koja pokušava da se reorganizuje posle brutalne vladavine “Korleonaca”, rekao je za Frans pres Djuzepe Governale, general karabinjera i šef Uprave za antimafijaške istrage u toj formaciji.

Governale kaže da Koza nostra “preživljava težak trenutak”.

Prema njegovim rečima, sicilijanska mafija “ne kontroliše potpuno trgovinu drogom na ostrvu već mora da saradjuje s kalabrijskom Ndrangetom zbog nabavke”.

Zbog toga Koza nostra pokušava da se reorganizuje i zbog toga je u maju izabrala Minea (80), “strica Setima”, za naslednika Salvatorea Rine, koji je prošle godine umro u zatvoru. Izbor je napravljen na tajnom sastanku Kupole, komiteta mafijaških šefova zaduženog za praćenje poštovanja pravila i rešavanje sporova medju porodicama.

Istražitelji navode da je to bilo prvo okupljanje tog tipa od hapšenja Rine 1993, organizovano da bi se izabrali novi lideri i reorganizovale aktivnosti trgovine drogom i onlajn kockanja.

“Setimo Mineo je šef jednog od 15 mafijaških klanova u Palermu, a svaki od klanova ima izmedju dve i četiri porodice. S njim su uhapšena još četiri šefa klanova i brojni šefovi porodica, što je važno”, kaže Governale.

Kako navodi državni tužilac za borbu protiv mafije Federiko Kafiero de Rao, Mineo je izabran jer je bio najstariji, što je bitan kriterijum da bi se izbegla konkurencija medju mafijaškim šefovima. Takodje, opisivan je i kao harizmatičan čovek s darom za posredovanje.

Ipak, kaže tužilac, izbor Minea je značio i da mafija iz Palerma vraća kontrolu nad Koza nostrom nakon vladavine Rine, rodom iz Korleonea, malog grada oko 60 kilometara južno od Palerma.

“Šef Koza nostre je uvek bio iz Palerma i kada su Korleonci preuzeli vlast nastupio je period velikih sukoba. Neki mafijaši su pobegli ali su sada počeli da se vraćaju jer Korleonci nisu više na čelu Koza nostre”, naveo je on.

Uspon Korleonaca je počeo krajem šezdesetih s Lućanom Lidjom a nastavio se s njegovim sledbenicima Salvatoreom Rinom i Bernardom Provencanom.

“Korleonci, gladni moći i koristeći sva raspoloživa sredstva, uhvatili su mafiju iz Palerma nespremnu i nokautirali je neverovatnom smelošću i nasiljem. To je izazvalo kratak spoj u logici Koza nostre. Ne radi se o tome da su u Palermu bili protiv nasilja. Mafija je koristila nasilje s merom i preciznošću, kao što hirurg koristi skalpel iako ponekad s preterivanjem, ali ono što su Korleonci radili je bilo nezamislivo za druge šefove”, navodi Governale.

Italija je zato bila iznenadjena otkrivanjem “strica Setima”, budući da su mediji i dalje predstavljali 56-ogodišnjeg Matea Mesinu Denara, več 25 godina u bekstvu, kao naslednika Totoa Rine.

Kako kaže Governale, neumorna potera za Denarom i njegovim okruženjem oslabila mu je podršku.

“On je bio važan činilac mafije osamdesetih i devedesetih godina. Sada mora da pokaže svoj kapacitet da bude važan s operativne strane. Koza nostra je svetlosnim godinama daleko od toga da Denara smatra svojim šefom”, navodi on.


Beta-AFP /Foto:TONY GENTILE/Reuters/Corbis