BEOGRAD – Predsednik Pokreta Slobodnih gradjana Saša Janković ocenio je danas da oslobadjajuća presuda bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Orićuk za ratne zločine “nosi ukus nepravde”, ali da dve zemlje treba da nastave saradnju zbog evropske budućnosti.

“Oslobadjajuća presuda Naseru Oriću nosi već ustajali ukus teške nepravde na Balkanu, koja već četvrt veka koči naš region da se okrene budućnosti”, naveo je Janković, koji je i lider Gradjanskog bloka 381, u saopštenju.

Dodao je da se mora pronaći način da se Srbija i BiH okrenu privrednoj, sportskoj, kulturnoj, političkoj i svakoj drugoj saradnji, jer “samo ona može naše zemlje osposobiti za svetsku utakmicu i usmeriti ih ka boljoj evropskoj budućnosti”.

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je 30. novembra oslobadjajuću presudu Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću, kojima su, u ponovljenom postupku, optuženi za zločine nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Orić i Muhić su po drugi put oslobodjeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.


Beta