NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da bi bilo jako dobro po Srbiju ako su opozicione stranke, koje ovih dana sve intenzivnije zagovaraju sprovodjenje lustracije, iskreno posvećene tom cilju i dodao da bi bilo jako loše, ukoliko je to samo jedna predizborna parola.”Lustracija nije osveta, niti preki sud, već način da svako ko je kršio ljudska prava za to i odgovara. Lustracija je skupa reč, s kojom se ne treba igrati u predizborne svrhe. Zato se nadamo da opozicione stranke, koje su postale ljubitelji lustracije, zaista to iskreno i nameravaju da urade”, naveo je Kostreš.

On je podsetio da je 11. juna 2013. godine, istekao Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

“Oktobra 2000. godine nije bilo sluha za našu inicijativu da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, koje su predvodile zločinačku politiku Miloševićevog režima. A to je trebalo da bude rez posle kojeg bi bilo jasno da su devedesete gotove i da nastupa jedan nov period za Vojvodinu i Srbiju”, naveo je Kostreš.

Dodao je da “uprkos svim apelima LSV”, nije bilo političke volje ni da se Zakon o lustraciji sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari 2013. godine, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi.

“Ko god misli da je 5. oktobra napravljen neki preokret i demokratski pomak, taj nažalost greši, zato što je to, u stvari, bilo presvlačenje kože na istoj zmiji. Zbog tadašnjeg izostanka procesa lustracije i danas su u političkom životu Srbije prisutni pojedinci koji su aktivno učestvovali u teroru nad gradjanima”, kazao je Kostreš.

Dodao je da nikada nije kasno za reakciju i naveo da je lustracija garant demokratske Srbije

(beta)