ATINA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je u danas objavljenom intervjuu da situacija na Balkanu, a posebno na Kosovu, “izaziva zabrinutost”, i osudio “destabilizatorsku” ulogu EU i NATO.

Šef ruske diplomatije je pozvao i na “povratak u normalu” grčko-ruskog dijaloga dok se grčki premijer Aleksis Cipras nalazi u poseti Moskvi.

Tradicionalno dobri odnosi dve zemlje su zahladneli usled proterivanja dvojice ruskih diplomata u julu. Njih je Atina optužila da su pokušali da sabotiraju sporazum Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike.

Po tom, kao i drugim pitanjima u regionu, Lavrov je upozorio na “akcije” NATO i EU koje “dovode do dodatne destabilizacije (…) i pojačavaju tenzije”.

“Vidimo da EU i NATO pojačavaju napore da ‘progutaju’ region stavljajući zemlje pred lažnu dilemu: biti uz Moskvu ili biti uz Vašington i Brisel”, rekao je ruski ministar.

On je ocenio da “glavno mesto za destabilizaciju ostaje Kosovo”, posebno zbog namere tamošnjih vlasti da formiraju vojsku.

SAD su juče podržale taj plan ali on nije naišao na dobrodošlicu kod drugih saveznika a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ga je nazvao neprikladnim.

Lavrov je ponovio i protivljenje Moskve ulasku Makedonije u NATO.

(Beta-AFP)