BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorili su danas u Muzeju Jugoslavije multifunkcionalan objekat K25.

Ljajić je rekao da se na prvi pogled radi o malom objektu u građevinskom smislu, ali prekopotrebnom za Muzej Jugoslavije i za 120.000 ljudi koji godišnje posete Muzej.

On je naglasio da ne treba izgubiti iz vida da od 120.000 posetilaca 70 posto su stranci, od čega je 30 posto iz bivših jugoslovenskih republika.

Ljajić je naglasio da muzeju generalno predstavljju važan segment kulturnog turizma i da 20 posto putovanja u svetu podpada pod kulturni turizam, kao i da više od 40 posto stranih gostiju u Beogradu ima pozitivan utisak o srpskoj prestonici pre svega zbog kulturno-istorijskog nasleđa.

Ministar je podsetio da Srbija ima 150 muzeja, ali i konstatovao da je iskorišćenost muzeja u turističkom smislu oko 50 posto, dok je u Sloveniji i Hrvatskoj oko 70 posto.

“Nema boljeg mesta da se upoznate sa kulturnom i istorijom jednog naroda od muzeja, posebno je to slučaj sa Muzejom Jugoslavije koji čuva 75.000 različitih artefakata i jedan je od 10 najposećenihih destinacija u Beogradu. Verujem da ćemo sa otvaranjem ovog objekta i svim budućim sadržajima povećati broj posetilaca na 150.000”, rekao je Ljajić.

Vesić je rekao da sa objektom K25 počinju da uređuju srpske muzeje po ugledu na svetske.

“Većina naših muzeja je staromodna, imaju samo postavku i ništa više, a u modernim muzejima u svetu vi možete da provedete čitav dan, da kupite suvenire, ručate, popijete kafu i mi se trudimo sada da u svim muzejima, koje rekonstruišemo, obezbedimo to”, rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je izrazio uverenje da će u drugoj polovini naredne godine početi sa rekonstrukcijom zgrade bivše Vojne akademije, na uglu Resavske i Nemanjine ulice, u kojoj će biti smešten Muzej grada Beograda.

“On će biti uređen u potpunosti kao moderan muzej koji će imati sve od restorana, do čitaonice i prostora za odmor. Na sličan način planiramo da uradimo zgradu prekoputa, koju preuzimamo od vojske i koja će postati gradska čitaonica. Ovo što smo uradili u Muzeju Jugoslavije je jedan od iskoraka ka tome da naši muzeji postanu atraktivniji”, naglasio je Vesić i dodao da ulaganje u muzeje nije trošak, već ulaganje u obrazovanje, kulturu i turizam zemlje.

Zamenik gradonačelnika je podvukao da je Muzej Jugoslavije među najposećenijim destinacijama u Beogradu, uz Hram Svetog Save, Skadarliju, Muzej Nikole Tesle i Kalemegdan.

“Beograd živi od turizma i to je naša najbrže rastuća privredna grana. Zbog toga moramo da radimo na unapređenju sadržaja koje ćemo ponudtiti turistima”, rekao je Vesić.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je objasnila da su potrebe preko 120.000 posetilaca bile imperativ koji su ispoštovali rekonstrukcijom i dogradnjom nekadašnjeg ulaznog punkta, sagrađenog osamdesetih godina prošlog veka.

“Muzej Jugoslavije svake godine poseti 10.000 posetilaca više i da bi im napravili komfor i standard kao svuda u svetu, odlučili smo da postojeću ulaznu kapiju rekonstruišemo i dogradimo i ona je dobila nove sadržaje”, rekla je Knežević.

Objekat K25, površine 200 kvadratnih metara, mesto je na kome posetioci mogu da dobiju informacije o Muzeju Jugoslavije i muzejskom kompleksu, mogu da se zadrže u kafeu i kupe suvenir, a pritom je fleksibilan i u interakciji sa objektima u kompleksu i parkom sklulptura.

Projektant rekonstrukcije i dogradnje objekta je prof. Mihailo Timotijević sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.