BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je da je izjava zamenika premijera Kosova Envera Hodžaja o paktu protiv Srbije dalja radikalizacija loših odnosa u regionu, objavio je Blic u izdanju od ponedeljka, 3. decembra.

“Očito se ne radi o izolovanom slučaju, a videli smo kako su prolazili paktovi jedni protiv drugih devedesetih godina”, rekao je Ljajić.

On je u intervjuu za Blic kazao da je to još jedan u nizu koraka Prištine koji vodi u dalju destabilizaciju Balkana, ali da Srbija “ne treba da prihvata tu igru”.

“Trebalo bi da težimo pomirenju, ma koliko u ovom momentu ta reč delovala kritično i da idemo ka vraćanju medjunarodnog poverenja, posebno medju državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije”, ocenio je Ljajić.

On je podsetio da se svi na tom prostoru “bar deklarativno” nalaze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te da je u dokumentima EU “jasno naznačeno da je regionalna stabilnost jedan od uslova za prijem svih država”.

“Dakle, ako pravite ovakve paktove, vi se krećete debelo u rikverc, a ne ka EU. A treba svi da su svesni da put ka EU vodi preko suseda i normalizacije odnosa, bez obzira na prošlost i gledanje na nju”, rekao je Ljajić.

Hodžaj je u intervjuu za zagrebački “Večernji list” izjavio je da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se “suprotstavio Srbiji i njenoj agresivnoj politici”.

On je za crnogorsku televiziju Antena M izjavio da u intervjuu koji je dao za “Večernji list” nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, te da su naslov teksta koji je juče odjeknuo regionom i ono što je on zapravo rekao, dve potpuno različite stvari.

“Nikad nisam ništa rekao o stvaranju regionalnog pakta protiv Srbije! Naslov teksta i ono što sam zapravo rekao dve su potpuno različite stvari”, rekao je Hodžaj.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore negiralo je da su zvaničnici te zemlje vodili razgovore o osnivanju pakta protiv bilo koje države u regionu, dok je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da Makedonija nikada ni sa kim nije razgovarala o formiranju pakta protiv Srbije.


Beta/Foto:Tanjug