Naslovna srbija Beograd Ljajić: Trampovo pismo ukazuje na želju za angažovanjem

Ljajić: Trampovo pismo ukazuje na želju za angažovanjem

BEOGRAD – Ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se pismo Donalda Trampa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću može tumačiti na više načina kao, na primer, namera vičitog angažovanja SAD o pitanju Kosova ili damonstracija SAD u odnosu na EU, ali i kao pokušaj Hašima Tačija da dođe do neke međunarodne podrške, koju nema u samoj Prištini.

Govoreći o demonstraciji SAD u odnosu na EU, Ljajić kaže da je Brisel pokazao priličnu nesposobnost da se ozbiljnije pomakne u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i prištine.

Što se tiče Tačijeve pozicije u samoj Prištini, Ljajić kaže da smo videli da su tamo svi na jednoj, a on praktično sam na drugoj strani, a očito EU i SAD su zainteresovane da održe taj pregovarački proces sa njim i da taj manjak legitimiteta koji ima na Kosovu nadomesti ovom međunarodnom podrškom.

“Naredni dani će pokazati šta je pozadina i suština ovog pisma”, rekao je Ljajić gostujući u jutarnjem dnevniku RTS.

Slaže se, kaže, sa konstatcijom predsednika Vučića da je kosovsko pitanje daleko od rešenja mada bi, dodao je, bilo bilo pretenciozno s njegove strane da kaže da li je ovo finalna faza dijaloga ili ne.

“Jer, ja nisam u to uključen, ali meni se čini da smo daleko od finalne faze i, imajući u vidu sve što se dešava na terenu i ove akcije i mere Prištine, ne znam kakva bi to finalna faza bila. Zapravo, imate čitav niz poteza koji govore potpuno suprotno – da smo mi na početku, a ne na kraju tog procesa”, rekao je ministar.

Po pitanju vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene situaciji na Kosovu, Ljajić kaže da je viđeno ono što se očekivalo, a pre svega polarizaciju u međunarodnoj zajednici.

“Videli smo zemlje koje su priznale Kosovo i njihove istupe i zemlje koje to nisu učinile. Videli ste pristup. Dok je Vučić govorio o onome zbog čega je sednica sazvana, sa druge strane videli ste Tačija koji je govorio o onome što se dogodilo pre 20 godina. Govorio je o temama o prošlosti, bez obzira na interpretaciju tih dešavnja”, naveo je Ljajić.

On kaže da svako ima pravo na svoju interpretaciju, ali to nije bila tema – teme su bile vojska Kosova, sankcije, tarife.

“Na kraju krajeva zastoj u pregovaračkom procesu, ali to nismo čuli. Nijednom rečju nije spomenuo takse”, rekao je Ljajić.

Exit mobile version