Beograd – Vojislav Šešelj je sporedan u čitavoj priči, ja sam i pre svih ovih poslednjih dešavanja, optužbi na moj račun u Skupštini Srbije, najavio mogućnost da ne učestvujem u budućoj vladi.

Naprosto, suviše sam dugo u izvršnoj vlasti i morate znati kad da se povučete ili napravite predah – ističe za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, precizirajući najavu da u budućem sazivu vlasti neće preuzeti nijednu ministarsku funkciju, iako planira da njegova Socijaldemokratska partija Srbije ponovo nastupi na listi zajedno sa SNS.

Kako sam kaže, jedna od glavnih primedbi na njegov račun je ta što je bio skoro u svakoj vladi posle 2000. godine.

– Želim da otvorim prostor i za druge ljude u stranci, da se afirmišu kroz učešće u izvršnoj vlasti, a meni će ostati više vremena da se bavim organizacijom i infrastrukturom stranke. Od ukupnog vremena, državnim poslovima sam se bavio 95 odsto, a pet odsto vremena sam se bavio strankom. Nisam siguran da se u Srbiji nešto posebno vrednuje i ceni rad za državu i opšte dobro, ali uprkos tome, ponosan sam na sve ono što sam radio kao ministar u različitim resorima – kaže Ljajić.

U kontekstu izjave da je Vojislav Šešelj zapravo ubrzao njegovu odluku da odustane od učešća u nekoj budućoj vladi, Rasim LJajić kaže da je siguran da je za ovu zemlju uradio bar deset puta više od Vojislava Šešelja, koji, dodaje sagovornik Danasa, svima drži patriotske lekcije.

– Ako ništa drugo, od moje politike niko nije zaplakao, a od njegove su ostali ili grobovi ili totalna pustoš. Ne vidim mogućnost, da posle svega, 200.000 ljudi, koliko je otprilike izborni cenzus, može da glasa za takvu politiku. S druge strane, sad sam postao i predmet napada zbog koalicije sa Ugljaninom na lokalnom nivou, iako u različitim opštinama imamo različite kombinacije koje do juče nikome nisu smetale. Mi smo čak u Prijepolju ostali u opoziciji, iako pojedinačno imamo najviše odbornika. SNS je sa drugim strankama napravio većinu, i to je njihova legitimna odluka. U nekim drugim opštinama, SDP nema 50 odsto podrške da bi mogao sam da vrši vlast, i nekada morate praviti više matematičke nego ideološki bliske koalicije da bi obezbedili političku stabilnost – kaže Ljajić za Danas.

– Sad je kao normalno da na najvišem nivou sarađuju Šešelj i Muamer Zukorlić, a meni se zabranjuje na lokalnom nivou da pravimo većinu sa SDA, iako svi znaju za naše političke, ideološke i sve druge razlike zbog kojih smo na suprotnim stranama političkog spektra. Posebna priča su izbori za Bošnjačko nacionalno veće gde smo podržali jednu nezavisnu listu, da bi omogućili depolitizaciju tog veća. Sad kad je napravljena većina bez Zukorlića, opet smo mi meta, a niko neće da se zapita: a zašto niko neće sa Zukorlićem? Ili: otkud toliki interes samo za ovaj savet, a ne ni za jedan drugi? Koliko ja znam, nikad se niko nije mešao u izbor bilo kog saveta, a sada bi trebalo da idemo po mišljenje kod Šešelja. To je van svake pameti – napominje potpredsednik Vlade Srbije.

Rasim Ljajić zaključuje da, umesto da njegova stranka bude istaknuta kao primer koji je u jednom osetljivom području osigurala političku i društvenu stabilnost, koja se bori protiv svakog nacionalizma, uporno i dosledno, postali su, kako kaže, vreća za udaranje od najprimitivnijih nacionalista.

Da je Rasim Ljajić u svojoj dugoj karijeri političara, aktivnog učesnika u svim vladama od petooktobarske revolucije, bio spona i pomiriteljski ton između Bošnjaka i Srba u Srbiji, ocenjuje i Bojan Klačar, istraživač CeSID.

On u izjavi za Danas ističe da je Ljajić političar sa ogromnim iskustvom, a njegovu najavu da neće biti ministar u nekom budućem sazivu vlasti, tumači kao relevantnog vesnika prevremenih izbora.

– Ovo mu nije prvi put. Ljajić je unazad, uoči nekoliko izbornih ciklusa, koji su u javnosti tumačeni kao neizvesni, bio taj koji je prvi nagovestio da će izbori zaista i desiti. Tako je bilo i 2016. godine. Tako da ovu izjavu Rasima Ljajića baš tako i tumačim, kao značajan komad mozaika u najavljivanju prevremenih izbora. On je zapravo prvi krenuo u izbornu kampanju ovom najavom, u kampanju za prevremene izbore – smatra sagovornik Danasa.

Bivši potpredsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović kaže u izjavi za internet sajt Danasa da je Rasim Ljajić jedna od najpozitivnijih ličnosti na političkoj sceni Srbije. Moderan političar, blizak ljudima, pre svega umeren, što je u ovim uslovima – kada tema nisu izbori, već bojkot – ima veliku vrednost. Jugović je reagujući na vest da je LJajić odlučio da nakon sledećih izbora ne bude više ministar rekao da je to loša vest za Srbiju. „Mislim da hajka koja se vodi protiv Rasima Ljajića ide u prilog stvaranju atmosfere koja će opravdati eventualni bojkot opozicije“, rekao je Jugović i dodao da Srbija ne može imati pristojnu političku scenu ako nema opoziciju.

izvor. danas.rs