NOVI PAZAR – Poslednjih niz godina građani Novog Pazara a i drugih sandžačkih gradova svedoci su brojnih zloupotreba Islamske zajednice, kako u privatne svrhe tako i u svrhe političke partije Muamera Zukorlića i njegove političke stranke – prenose mediji.

Poslednja u nizu zloupotreba na koju ukazuju mediji je da se Islamskom zajednica koristi za kriminalne radnje u vezi knjige “Akademija” autora Muamera Zukorlića. Ova knjiga je zapravo doktorska disertacija Zukorlića koju je odbranio na svom privatnom univerzitetu.

Prema pisanju mefija, iz Islamske zajednica, ova knjiga je štampana u Bosni i Hercegovini, preduzeću “Grafotisak” DOO – Grude. Nakon što je odštampana knjiga je, prema proformi – predračunu, prosledjena za uvoz u Republiku Srbiju – Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji (rubrika prtner-kupac).

Dalje se navodi da je vrednost knjige za carinske svrhe 3 eura. Na kraju računa stoji da se knjiga šalje u humanitarne svrhe Mešihatu IZ koji je carinskim organima Republike Srbije podneo izjavu da će ovu knjigu koristiti u verske i vaspitno -obrazovne svrhe.

Na osnovu podnete dokumentacije od strane Islamske zajednice a prema našim saznanjima, doneto je rešenje o oslobadjanju od plaćanja uvoznih dažbina (carina i PDV) za ovo knjigu.

Ova knjiga se prodaje u knjižari El-Kelimeh za 60 eura. Da dobro ste pročitali za 60 eura i ne služi ni za obrazovne niti vjerske svrhe – navode mediji.

Isto se može proveriti odlaskom u knjižaru ili na FB stranicu El-Kelimeh.

Roba koja je oslobođenja od plaćanja carinskih dažbina ne sme biti predmet prodaje ako se prethodno ne plate dažbine, to kaže član 7. Stav 1. Zakona o donacijam i humanitarnoj pomoći Republike Srbije.

Kako bi se zavarao trag da roba nije uvezena preko Islamske zajednice, odštampano je na knjizi da je izdavač “Matica Bošnjaka”. Prema informacijama medija, vrednost ovih 1000 knjiga je oko 30.000 eura (broj strana, tvrdi povez, kvalitet štampe) pa prema istom država Srbija i njeni gradjani pa i mi, je zakinuta za carinu oko 360.000 dinara i za PDV 800.000 dinara što je ukupno 1.160.000 dinara ili oko 10.000 eura i to od strane narodnog poslanika republičkog parlamenta.