NOVI PAZAR – Na danas održanoj pres konferenciji, na kojoj su najavljena predstojeća dva događanja „Novi Pazar Sevdah Fest“ i „Internacionalni omladinski festival islamske kulture“, direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da će uvek rado podržati ovakve manifestacije.

„Mladi koji afirmišu sevdalinku naš su najbolji prezenter grada.
Gledali smo ih na festivalima i kulturnim događanjima čiji je organizator Kulturni centar ili Grad Novi Pazar, a potom i na festivalima republičkog značaja, gde su ostvarivali zavidne rezultate.“

Elvir Bogućanin, predsednik hora „Isa-beg“, rekao je da su ovaj put birali učesnike „Sevdah festa“ upravo na osnovu ostvarenih rezultata na raznim festivalima i takmičenjima, a da u okviru drugog festivala na kojom se prezentuje islamska kultura nastoje okupiti učesnike iz regiona prepoznatljive u ovoj oblasti.

Memić je, u tom smislu, pohvalio rad hora Isa-bega, rekavši da su pomenuti festivali iz godine u godinu sve kvalitetniji i da izazivaju veliku pažnju kako u Novom Pazaru, tako i u gradovima u regionu, što potvrđuju učesnici koji dolaze iz raznih gradova.
Bogućanin je još jednom podsetio na cilj ovih festivala, a to je uključivanje mladih prezentera sevdaha i islamske duhovne muzike, te iz tog razloga na repertoaru nema veterana.

Na četvrtom po redu „Novi Pazar Sevdah Festu“, koji će biti održan 19. decembra 2018. godine, i „Internacionalnom omladinskom festivalu islamske kulture“, koji će biti održan 20. decembra na istom mestu, sa početkom u 19h, nastupiće folklorni ansambli „Isa-beg“ Novi Pazar i „Vrelo Ibra“ iz Rožaja, te vokalni solisti među kojima i Enis Ukić, Almedin Varošanin, Iva Nikolić, Ajsena Bogućanin, Enis Todić i mnogi drugi, te horovi ilahija i kasida iz Novog Pazara i gradova u regionu.

Ulaz za oba događaja je besplatan.