BEOGRAD – Francuska kompanija “Total Srbija” najavila je danas da nastavlja prošlogodišnju kampanju “Na putu za bezbednost dece u saobraćaju”, usmerenu na decu prvog i drugog razreda osnovnih škola, koja spadaju među najugroženije kategorije kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju.

Ove godine, osim 54 osnovne škole i više od 5.500 učenika, kampanjom će biti obuhvaćeno i SOS dečije selo u Kraljevu, čiji su stanovnici najmlađi bez roditeljskog staranja.

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni kazao je na konferenciji za medije da je cilj kampanje te francuske kompanije da se, s jedne strane, najmlađi obrazuju o bezbednosti, jer su prvi na udaru da postanu žrtve, dok, s druge strane, treba ih obrazovatii, jer će jednog dana oni biti vozači.

Mondoloni je naveo da se Total grupa veoma založila za obrazovanje najmlađe populacije i to preko savremenih sredstava koja su deci zanimljiva.

“Veoma je važno da se motivišu velike kompanije da budu društveno odgovorne, kao što to čini kompanija Total Serbia ovom kampanjom”, kazao je ambasador.

Istakao je da je i kroz ovu kampanju pokazana dobra saradnja sa Vladom Srbije.

Kroz ovu kampanju najmlađi se edukuju korišćenjem vizuelne demonstracije i kartica-pitalica, TOTAL QUARTZ robota – maskote i interaktivne igre na tabletu, posebno kreirane za ovu priliku i to s ciljem da se animiraju deca, kako bi usvojila saobraćajne propise.

Generalni direktor Total Serbia Almila Aćan Kahvečioglu kazala je da su ponosni što su nakon uspeha prošlogodišnje kampanje u prilici da uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nastave sa kampanjom.

Kaže da su njihovi napori usmereni ka deci najmlađeg uzrasta i to ne samo što su ona najviše izložena opasnostima u saobraćaju, već i zato što veruju da će uz pomoć edukacije na ovu temu izrasti u savesne i odgovorne učesnike u saobraćaju.

“Total Srbija rešen je da učini saobraćaj sigurnijim za svu decu u Srbiji tako što će ih pripremiti za izazove koje on nosi sa sobom. Nadamo se da je ovo samo još jedna u dugačkom nizu akcija”, kazala je ona.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković kazala je da Ministarstvo smatra da će realizacija projekta “Na putu za bezbednost dece u saobraćaju”, u 50 škola koje se nalaze u najugroženijim opštinama, sa visokim rizikom, doprineti razvoju svesti učenika o važnosti sopstvene bezbednosti.

“Poseban kvalitet ovog projekta jeste i upotreba različitih nastavnih sredstava prilagođenih uzrasnim karakteristikama učenika, naročito savremene obrazovne tehnologije, što dodatno doprinosi trajnosti, funkcionalnosti i primenljivosti usvojenih znanja učenika”, kazala je Nedeljković.

Istakla je da Ministarstvo prepoznaje značaj i podržava projekat Total Srbije, koji doprinosi unapređivanju kvaliteta obrazovanja i vaspitanje i jedinstvu obrazovno-vaspitanih uticaja škole, porodice i okruženju.