JERUSALIM – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odao je večeras poštu nekadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu (Starijem) koji je umro sinoć u 95. godini, pohvalivši njegove napore da se ojača izraelska bezbednost i pomoć Jevrejima iz bivšeg Sovjetskog Saveza da imigriraju u Izrael.

“Narod Izrael će uvek pamtiti njegovu posvećenost bezbednosti Izraela, važan doprinos oslobodjenju sovjetskih Jevreja i naporima da se postigne mir na Bliskom istoku” , saopštio je povodom smrti 41. predsednika SAD večeras Netanjahu.

Izraelski lider je Buša opisao kao “velikog američkog patriotu” i “mudrog lidera” na kraju Hladnog rata, preneli su izraelski mediji.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je pohvalio Buša zbog pomoći preseljenju Jevreja iz Etiopije u Izrael i istakao njegovu “rešenost da obezbedi priznanje arapskog sveta za pravo države Izrael da postoji u miru i bezbednosti”.

“Izgubili smo američkog heroja koji se borio na poljima smrti u Drugom svetskom ratu, koji je znao da razlikuje dobro i zlo i kako da se izgrade snažne regionalne koalicije protiv okrutnih tirana”, ocenio je Rivlin.


Beta/Foto:Tanjug