BEOGRAD – Novinske agencije, učesnice Međunarodne konferencije održane u Tirani prošle sedmice, potpisale su u međuvremenu Rezoluciju o borbi protiv lažnih vesti, čime su se saglasile da promovišu medijsku i informacionu pismenost kako bi se suprotstavile dezinformacijama i pomogle korisnicima. 

Rezoluciju su potpisali TANJUG – Srbija, HINA – Hrvatska, UKRINFORM – Ukrajina, ATA – Albanija, PAP – Poljska, CNA – Kipar, ANA-MPA – Grčka, BTA – Bugarska, TASR – Slovačka, ANADOLU – Turska, Azertac – Azerbejdzan, AGERPRES – Rumunija, a potpisnici su se složili da ubuduće rade zajedno, u skladu sa predlozima Evropske komisije, na tome da povećaju transparentnost onlajn vesti, kako bi se suprotstavili navali lažnih vesti. 

Takođe, agencije će da razviju alate za osnaživanje korisnika i novinara za borbu sa dezinformacijama i za podsticanje pozitivnog angažovanja za brzu informatičku tehnologiju. 

Agencije će promovisati međusobnu saradnju, verifikaciju vesti i pravovremeno otkrivanje lažnih vesti, a sarađivaće u obučavanju osoblja o procedurama protiv lažnih vesti.

Zadatak je i promovisanje i stvaranje novih i podržavanje postojećih pouzdanih profesionalnih medijskih struktura posvećenih borbi protiv dezinformacija. 

U planu je stalno organizovanje međunarodnih konferencija u različitim zemljama na temu borbe protiv lažnih vesti, a agencije će uspostavljanjem novinske “crvene linije” proveravati informacije o transnacionalnim pričama.

To podrazumeva i potrebu da se dizajniraju alati koji će pomoći da se utvrdi da li su opdređene teme o kojima se piše nove i istinite.

Uspostaviti ad-hok komitet za ispitivanje načina jačanja saradnje medijskih agencija u ovoj oblasti, takođe je jedan od zaključaka sa skupa u Tirani. 

Agencije koje su potpisnice ovog dokumenta pozivaju i sve druge pojedinačne novinske agencije, bez obzira na to da li su privatne ili državne, kao i međunarodna udruženja novinskih agencija da se pridržavaju ove rezolucije, imajući u vidu najbolje interese medijske scene, javnosti i društava.