Samostalni policijski inspektor u Upravi Saobraćajne policije Aleksandar Radenković rekao je da su tačni medijski navodi da je od početka ove godine više od 41.000 vozača zatečeno u vožnji pod dejstvom alkohola.

Radenković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da ti podaci pokazuju da je alkohol i dalje veliki problem kod naših vozača koji ne shvataju kolika je to opasnost.

Kako prenosi RTS, profesor saobraćajnog fakulteta Boris Antić rekao je da sobraćajne nezgode predstavljaju ogroman teret za društvo i sa ekonomskog aspekta i da šteta od njih iznosi i nekoliko stotina miliona evra godišnje.

Kako je rekao, u zavisnosti od metoda, postoje različite kategorije troškova a to su materijalna šteta, medicinski troškovi, pravni troškovi i troškovi osiguranja, radna mesta ljudi koji su stradali kao i izgubljena produktivnost onih koji su doživeli najteže nesreće.

Ono što posebno zabrinjava, kaže Radenković, jeste to što je oko 13.500 vozača zadržano na trežnjenju jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Međutim, ono što je najgore je to što je oko 1.500 vozača zatečeno sa više od dva promila alkohola u krvi, za šta je predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Zbog toga će, ističe Radenković, Saobraćajna policija značajan deo aktivnosti usmeriti ka vozačima koji voze pod dejstvom alkohola a u toku je i pojačana kontrola koja će trajati čitave nedelje.

Ipak, prvog dana akcije oko 100 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola. To pokazuje, kaže Radenković, da za neke građane ni pooštravanje kaznene politike i kazna zatvora nisu dovoljno upozorenje.

Napominje da su zbog toga potrebne brojne kampanje, oštrija kaznena politika ali i pojačane aktivnosti saobraćajne policije.

Kako je rekao inspektor Radenković, policija će i nakon akcije, tokom predstojećih praznika, nastaviti da kontroliše alkoholisanost. Upozorio je građane da nije dobro nakon proslave uz piće, sedati za volan.

Kada je reč o uzrocima saobraćajnih udesa, Radenković kaže da je najčešći faktor brzina, ali i da je alkoholisanost pri vrhu.


RTS