BEOGRAD – Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da je najava formiranja vojske Kosova ozbiljna pretnja miru i bezbednosti a, kako je rekao, to što mnogi ćute koji bi trebalo da ih zaustave je nešto što treba da brine.Odalović je za televiziju Prva kazao da “Priština nastavlja svoju politiku”, što je po njegovoj oceni kršenje svih medjunarodnih dogovora, sporazuma, dok, kako je rekao “veliki ćute”.

“To je opasnost, Srbija će ostati mirna, neko ko neće nasedati na provokacije. Verujemo da će oni koji moraju da im kažu da to ne radi, da to učine, da ih dozovu pameti”, ocenio je Odalović.

Prema njegovim rečima, “očigledno su interesi velikih sila takvi da nežele stabilizaciju stanja u regionu, jer je, kako je rekao, “sve što radi Priština i formiranje vojske destabilizacija.”

Odalović je rekao da je jučerašnje poseta evropskog komesara Johanesa Hana Prištini bila bez ikakvog rezultata, kao i da je u Beogradu naišao na “otvorena vrata”, da Beogrd nijednom porukom nije uradio ništa zbog čega bi bio druga starna koja se poziva da se uzdrži od bilo čega.

“Očigledno je da Evropska komisija i EU nema snagu da tamo bilo šta značajno promeni. Očigledno je da iza celog ovog scenarija i svih poteza stoje SAD i njihova podrška ovim procesima i to je adresa na kojutreba biti upućen zahtev da se ovo zaustavi”, zaključio je Odalović.

On je povodom odluke Solomonskih Ostrva da povuku priznanje nezavisnosti Kosova rekao da “Srbija gradi svoju poziciju” i da je duboko uverena da je to što radi legalno.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je juče da će Priština 14. decembra formirati Vojsku Kosova.