KOSOVSKA MITROVICA – Ministarstvo administracije i lokalne samouprave najverovatnije neće prihvatiti ostavke gradonačelnika severnih opština zato što u predatoj dokumentaciji stoji „Kosovo i Metohija“, prenosi dnevni list Zeri.

U utorak su gradonačelnici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Severna Mitrovica na vanrednim sednicama skupštine podneli ostavke na svoje funkcije zbog uvođenja anticivilzacijskih taksi kojima je, kako kažu, Srbima na KiM ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje, ali i zbog neopravdanog hapšenja građana Severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste, Milana Radiočića.

Isprva, u MALS je stigla samo ostavka gradonačelnika opštine Zubin Potok, Stevana Vulovića, dok su MALS-u u četvrtak pristigle i preostale tri ostavke gradonačelnika Zvečana, Leposavića i Severne Mitrovice.

Sa Kosova, ali i od strane međunarodne zajednice su izostale bitnije reakcije na odluke gradonačelnika Srpske liste da podnesu ostavke, a kosovski premijer, Ramuš Haradinaj je tek posle dva dana kratko prokomentarisao da ostavke četiri gradonačelnika nisu konačne.

„Ostavke su pravo predsednika i izabranih (gradonačelnika). Ne znam da li su ostavke kvalifikovane. Te ostavke još uvek nisu definitivne, razmatramo ih“, rekao je Haradinaj.

Sada izvori lista Zeri iz vlade kažu da najviši službenici vlade smatraju ostavke četiri gradonačelnika Srpske liste nezakonitim zbog fraze „Kosovo i Metohija“ koja se koristi u obrazloženju ostavke.

S druge strane, iz MALS-a kažu da su ostavke gradonačelnika konačne.