PRIŠTINA – Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je, prema tvrdnji prištinskog sajta kosovaonline.info, na jučerašnjem regionalnom ministarskom sastanku Zapadnog Balkana u Budvi zahtevao “međusobno poštovanje” od Beograda i Sarajeva u primeni sporazuma Cefta i tražio da se ta formulacija unese u tekst zajedničkog saopštenja.

Prema tvrdnji ovog sajta, taj “predlog nisu tako dobro primili ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i srpski predstavnici na sastanku”.

Prema informacijama više prištinskih medija, Pacoli je, reagujući na kritike Crnatka na takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, branio ove takse tvrdnjom da je Crnadak “uvredio njegovu zemlju”, ali je dodao da i pored toga “poštuje njega i Bosnu”.

Prema tvrdnji Pacolijevog ministarstva, njegov zahtev za “međusobnim poštovanjem” u primeni sporazuma Cefta tokom sastanka u Budvi podržao je albanski ministar spoljnih poslova, koji je navodno tražio da se na Pacolijev zahtev pozitivno odgovori i pronađe “kompromis”.

U daljoj debati, prema tvrdnji prištinskog ministarstva, Ditmir Bušati zapretio je da, “ukoliko Bosna i Srbija ne pokažu nikakvo razumevanje, onda će Albaniji i Kosovu biti veoma lako da se vrate nacionalnim stavovima, ali to ne služi kompromisu”.

U saopštenju sa sastanka u Budvi koje je objavljeno na sajtu organizatora – crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, sporazum Cefta pominje se samo u jednoj rečenici.

“Ostajemo posvećeni jačanju regionalne ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu,

posebno u okviru pravnog okvira Cefta i pozivamo na punu primenu sporazuma Cefta

koji je od suštinskog značaja za održivi regionalni ekonomski razvoj i saradnju”, navodi se u zajedničkoj izjavi svih ministara.

Reč “poštovanje” u ovom saopštenju pominje se u drugoj rečenici koja nije direktno vezana za sporazumom Cefta.

“Kao što je istaknuto na našem prethodnom sastanku u Sarajevu 16. marta 2018. godine, posvećeni smo redovnim sastancima u ovom formatu, ubeđeni da oni u velikoj meri doprinose dijalogu, regionalnoj saradnji, međusobnom razumevanju i poštovanju i koordinaciji u svim područjima od zajedničkog interesa, navedenim u ovom tekstu”, piše u zajedničkoj izjavi.