Naslovna srbija Beograd Prosvetari: Ministar rekao 36 odsto, Šarčević: To je igra reči

Prosvetari: Ministar rekao 36 odsto, Šarčević: To je igra reči

Beograd – U mnogim školama u Srbiji sutra će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a predstavnici sindikata obrazovanja zakazali su protest u 12 sati ispred Vlade Srbije.

Povod za novi štrajk su – stari zahtevi: nezadovoljstvo platama, zastoj u pregovorima oko uvođenja platnih razreda, izostanak posebnog kolektivnog ugovora i niz drugih nerešenih problema.

Dok oni tvrde da ih je država izigrala, nadležni kažu da niko tu nije prevaren.

Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ kaže da je povod za štrajk to što je Ministarstvo prosvete obustavilo pregovore o daljim idejama za platne grupe i razrede.

„Tražimo da se nastave pregovori, da budu platni razredi uređeni po sistemu pravde, tražimo pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu naredne godine, tražimo da Ministarstvo radi svoj posao“, kazala je ona i istakla da kao sindikat nemaju kvalitetnu komunikaciju sa Ministrastvom prosvete ni po jednom pitanju.

Slobodan Brajković, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da je potrebno da država odvoji dodatnih 80 milijardi dinara u budžetu da bi mogli da se uvedu platni razredi.

„Mi možemo da pregovaramo koliko hoćemo, ako vlada ne ubaci 80 milijardi dinara u budžet. Naše plate mogu da se povećaju za 9 odsto, ako se drugima poveća za sedam odsto, mi ćemo zaostajati između 18 i 28 odsto za drugima“, kaže on.

Vojvodić Mitrović podseća da je ministar Šarčević, lično i sam izašao i rekao da će u naredne dve do tri godine prosveta dobiti povećanje od 36 procenata.

„To znači da prvo povećanje mora da bude veće, 50 odsto više nego neko drugi ko dobija iz budžeta“, navela ja ona.

Istakla je da prosveta traži da dobije pravedno mesto u platnom razredu, sa rasponom plata od – do kao bilo ko drugi u javnom sektoru.

„Mada se to neće dogoditi jer su isključili vojsku, policiju, BIA. Zašto bi tetkica u mojoj školi imala višestruko manju platu od neke koja radi na drugom mestu“, upitala je Vojvodić Mitrović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za sutra, i dodao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine – prvo četiri, pa šest, deset i sada devet odsto.

On je za Tanjug rekao da su mu „čudni razlozi za protest i štrajk“, da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru.

To što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je to „igra reči i manipulacija“.

„Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen. Sada manipulišete tako što vadite iz jednog koša, stavljate u drugi i pravite neku novu istinu, e to je manipulacija“, poručio je ministar prosvetnim radnicima.

Dodaje da pregovori o kolektivnom ugovoru s prosvetarima tek predstoje, da predstavnici sindikata imaju neke svoje predloge koji će biti analizirani ove nedelje s predstavnicima Ministarstva prosvete.

On je dodao da zbog toga ne vidi razlog da se štrajkuje unapred, za nešto što se nije desilo. Kako kaže, nezadovoljstvo prosvetnih radnika traje godinama i da je on za to da se ono trajno reši.

„Bio sam optimista da će se ono brže rešiti. I dalje sam optimista. Potrebno je malo strpljenja. Ono što ljudi treba da shvate jeste da država u ovom trenutku može toliko“, poručio je Šarčević.

Exit mobile version