NOVI PAZAR – U Postenju kod Novog Pazara nedavno je porušena zgrada Doma kulture zbog potreba nove gradnje, i nestao je spomenik borcima Narodnooslobodilačkog rata. Borci ovog kraja i SUBNOR Raškog okruga, od svih nadležnih organa zahtevaju da se ispita šta se desilo sa spomenikom.

Spomenik u slavu ratnika iz novopazarskog kraja koji su se borili u narodnooslobodilačkom ratu, podignut je 1950. godine.

„Gde su oni šipovi tu je spomenik bio. Oni su ga makli. Taj spomenik bio je stari spomenik partizanski”, kaže Dikosav Ratković.

SUBNOR Raškog okruga najoštrije je osudio uklanjanje spomenika borcima iz Drugog svetskog rata i pozvao predstavnike Skupštine grada Novog Pazara da vrate obeležje tamo gde se decenijama nalazilo.

„Lokalna samouprava u skladu sa Zakonom, to je i Zakonom tako propisano mora da vodi racuna o memorijalima i narocito o spomenicima zrtava iz vremena fašizma”, kaže Dragan Novović.

Spomenik u Postenju je jedan od 37 spomenika borcima NOR-a u novopazarskom kraju.

„Tu je postojao spomenik palim borcima Branislavu Bakračeviću i Dragu Kučeviću. To su bili omladinci koji su dali svoje živote za slobodu svoga naroda”, ističe Hafiz Zenunović, predsednik gradskog odbora SUBNOR-a Novog Pazara.

U Opštini tvrde da su radnici prilikom raščišćavanja terena bagerom nenamerno uklonili i obeležje.

„Još u izveštaju iz 1998. godine stoji da postament i stub kameni postoje ali da tabla ne postoji. Pri izradi parternog uređenja za zgradu za koji je grad inače obavezan, obnovićemo taj spomenik onako kako je on ranije postojao”, objašnjava Fevzija Murić.

Na mestu gde se nalazio spomenik, gradi se zgrada za smeštaj izbegličkih porodica.


Rts/Foto:screenshoot-rts