SARAJEVO – Svetske agencije prenele su danas vest o dešavanjima u Banja Luci i protestima nastalim nakon hapšenja oca nesrećno stradalog mladića Davida Dragičevića.

Agencija Rojrters prenosi da je otac Davor Dragičević, koji krivi vlast Republike Srpske za smrt svog sina, uhapšen rano jutros kada je policija upala u njegovu kuću radi pretresa, a nakon što je odbio da se pojavi na saslušanju.

Kako se navodi, policija je saopštila da je uhapšen iz bezbednosnih razloga, a malo kasnije uhapšeni su njegova bivša supruga i nekoliko opozicionih političara, kao i fotograf koji je snimao kako Dragičevića odvode u bolnicu.

Dragičević je vlast Srpske okrivio za smrt sina, koji je u martu pronađen mrtav, a da je prethodno bio zarobljen, mučen i brutalno ubijen.

Engleska agencija navodi i da su u Sarajevu, gde još jedan otac zahteva istinu o smrti sina, za večeras zakazani protesti u znak podrške Dragičeviću.

Američka agencija AP prenosi da su Republici Srpskoj porasle tenzije nakon hapšenja Dragičevića koji mesecima traži istinu o smrti svog sina.

Agencija navodi reči njegovog advokata koji je kazao da je on povređen prilikom hapšenja, što je policija negirala.

Agencija navodi da Dragičević optužuje vlasti Srpske za prikrivanje istine o ubistvu i ubicama njegovog sina, kao i da je nakon hapšenja njega, njegove bivše supruge i još nekoliko političara specijalna policija raspoređena na trgu u Banja Luci.

Agencija podseća da u vladi Srpske dominira vladajuća koalicija predvođena strankom “proruskog nacionaliste” Milorada Dodika, kao i da je opoziciona Stranka demokratskog napretka optužila vladu za “neviđenu represiju”.

Vesti američke i britanske agencije preneli su i drugi svetski mediji poput Vašington posta, britanski Telegraf, Fox njuz, Njujork tajms…


Foto: Twitter/Andjelka Markovic/N1