PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je ne treba da odbacujemo prošlost jer se zna ko je bio žrtva a ko agresor kao i da neće biti ponovnog pisanja istorije, podvlačeći da je tokom rata na Kosovu ubijeno 13.500 civila Albanaca i izvršeno 400 masakara.„Treba bez drame, bez pozorišta i spektakla da prihvatimo realnost. Pošto su pomenute stvari koje ne stoje, želim da pomenem neke činjenice, sviđalo se to nekome ili ne. Država Srbija je, tokom sukoba na Kosovu, ubila 13 .500 albanskih civila. Njihov državni aparat, njihove vojne i policijske formacije su silovale oko 20 hiljada žena Albanki“, rekao je Tači na sednici SB UN.

Prema njemu za te ubijene, za silovane žene,kao i za 400 masakara koji su izvršeni nad civilnim stanovništvom niko u Srbiji nije optužen a kamo li osuđen.

„Milion Albanaca je silom deportovano od strane srpske države, 40 odsto infrastrukture na Kosovu je uništeno. Za to je optužen Slobodan Milošević ali nije osuđen. Za četiri stotine masakara protiv Albanaca, niko nije odgovarao“, kazao je Tači i pri tome spomenuo redom masakre u naselju Izbica, sa 160 ubijenih starih osoba, žena i dece.

Zatim u Velikoj Kruši, sa 250 ubijenih civila. Pa u selu Meja, opština Djakovica sa 560 ubijenih staraca, žena i dece, za kojeniko nije odgovarao, rekao je Tači i poimenice pomenuo i druge ; masakre koje su izvršile vojne i policijske snage Srbije.

Za one koji se mnogo pozivaju na pravdu, Tači kaže da treba reći da je jedan broj pripadnika OVK za dvadeset godina prošao kroz sudske predmete od strane UNMIK-a, EULEKS-a i Haškog tribunala.

„Želeći da pokaže veliku državnu odgovornost, verujući u istinu, pravdu i partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, sa EU, Kosovo je samo formiralo Posebno veće (Specijalni sud) i odgovoriće njihovim pozivima u odgovornom, transparentnom i kredibilnom procesu. Iako smo bili žrtve, danas je na Kosovu više osuđenih Albanaca nego Srba“, kazao je kosovski predsednik ponavljajući da za etničko čišćenje Albanaca i 400 masakara u Srbiji niko nije odgovarao.

Ja verujem u pravičnost borbe koju smo vodili ali ne dovodim u pitanje da je neki neodgovoran pojedinac mogao izvršiti zločine, zaključio je Tači.


Beta