NOVI PAZAR – Danas su na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru rektor ove visokoobrazovne ustanove prof. dr Miladin Kostić, rektor Univerziteta „Mehmed Akif Ersoy“ iz Republike Turske prof. dr Adem Korkmaz i gradonačelnici Novog Pazara i Sjenice Nihat Biševac i Hazbo Mujović potpisali sporazum o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane.

Ovi projekti podrazumevaju razmenu nastavnika, studenata, istraživača i administrativnog osoblja dva univerziteta i primenu stručnih i laboratorijskih kapaciteta koje imaju Novi Pazar i Sjenica. Ostvarenje planiranih aktivnosti značajno je zbog izuzetnih poljoprivrednih potencijala Pešterske visoravni i perspektive koju u ovom kraju ima razvoj stočarstva i proizvodnje zdrave hrane. Istovremeno, računa se i na konkretan doprinos naučnih znanja razvoju poljoprivrede. Državni univerzitet u Novom Pazaru i Univerzitet „Mehmed Akif Ersoy“ iz Republike Turske su krajem 2014. godine potpisali opšti sporazum o saradnji, čiju konkretizaciju predstavlja potpisivanje današnjeg protokola.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić ocenio je da Univerzitet „Mehmed Akif Ersoy“ u Republici Turskoj zauzima prestižno mesto kada je u pitanju nastavni i stručni kadar i da ima odlične uslove za bavljenje naučno-istraživačkim radom, posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje hrane.

„Imajući u vidu ogromne poljoprivredne potencijale Pešterske visoravni i ovog kraja, verujemo da će naša saradnja dati značajne rezultate“- naglasio je rektor Kostić.

Rektor Univerziteta „Mehmed Akif Ersoy“ prof. dr Adem Korkmaz istakao je da se ovim projektima daje podrška i Državnom univerzitetu, ali i čitavom ovom kraju. Izrazio je uverenje da će se svi planovi dve visokoškolske ustanove ostvariti.

Koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) Çağla Gültekin Tosbat navela je da će TIKA podržati projekte koji vode osnaživanju sela, razvoju poljoprivrede i poboljšanju životnog standarda.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da će ovakvi projekti doprineti razvoju poljoprivrede na području koje je pogodno za proizvodnju zdrave hrane.

„Opština Sjenica će sve svoje resurse podrediti realizaciji ovog projekta jer poljoprivreda ima prioritet u razvoju ovog kraja, u kome tradicionalni način proizvodnje treba zameniti savremenim, kako bi se razvio i izvoz poljoprivrednih proizvoda“-kazao je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

U okviru posete delegacije Univerziteta „Mehmet Akif Ersoy“, u kojoj su pored rektora te visokoobrazovne ustanove bili i prof. dr. Şenol Güzel, prof. dr Dursun Köse, Ilhan Gün i dr Mustafa KilniÇ održan je okrugli sto o potencijalima saradnje u prehrambenom sektoru, u oblasti poljoprivrede i stočarstva.