NOVI PAZAR – Nakon premijere u Lazarevcu, predstava ”Živi su, nije smešno”, sinoć je premijerno izvedena i pred novopazarskom publikom. Sudeći po reakcijama publike, zajednički projekat dva najmlađa profesionalna pozorišta u zemlji, Regionalnog pozorišta Novi Pazar i lazarevačkog Puls teatra, je uspeo. Prva repriza, kako se najavljuje, očekuje se u januaru.

Likovi iz Nušićevih komedija oživeli su sinoć u Novom Pazaru. I bilo je smešno, iako sam naziv sugeriše da nije. Smešno, ali i upozoravajuće, kako to uvek aktuelni Nušić čini već decenijama. Centralni ženski lik, gospođu ministarku igrala je Jelena Cvijetić iz Lazarevca, a glavnu mušku ulogu novopazarski glumac Rifat Rifatović.

Po motivima Nušićevih komedija tekst za ovu predstavu radili su Milica Piletić i Jovan Grujić koji potpisuje i režiju. Ističu da su zadovoljni reakcijama publike u Novom Pazaru, koja je reagovala vrlo slično kao lazarevačka.

Direktorka Puls teatra iz Lazarevca Ivana Nedeljković da je premijera u Novom Pazaru prevazišla njena očekivanja. Po njenom mišljenju Nušić nije komičar već tragičar, a predstave sa njegovim motivima su uvek upozoravajuće.

”Nažalost, potvrdilo se da je Nušić za sva vremena, da ništa nismo naučili, da se ne menjamo. Neko će da kaže ovo je politička predstava, društveno angažovana, ali ovo je socijalna predstava, koja govori o nama, o našem mentalitetu”, kazala je Nedeljković.

Na sličan način, a opet nekako drugačije, uz muziku, pesmu i igru, ”Živi su, nije smešno” je predstava koja nas nasmeje, ali i navodi da se zapitamo Zašto je Nušić toliko dugo aktuelan, i kakvo društvo ostavljamo budućim pokolenjima.


rtvnp